Les persones solen dividir-se en dos tipus: mussols o aloses. O aquells als quals els agrada anar a dormir tard davant els quals s'aixequen aviat. Els segons són els que s'emporten el premi al millor hàbit, ja que està demostrat que aquest patró és molt més respectuós amb els cicles circadians de l'organisme i té més beneficis per a la salut.

Però no sempre és fàcil canviar. En aquest sentit, és interessant un estudi que ha estat publicat a la revista Sleep Medicine i en què han participat, entre altres institucions, la Universitat de Birmingham, la de Surrey i la de Monash a Austràlia. Segons aquest estudi, una simple modificació dels patrons de son dels mussols nocturns pot millorar el rendiment en els matins i reduir la depressió i l'estrès. Per dur a terme la investigació, es va aconseguir canviar el ritme circadià dels participants, tots ells habituats a adormir-se molt tard, en tan sols tres setmanes.

Com es va fer l'estudi

Els voluntaris que van formar part de la investigació es ficaven al llit sobre les 2:30 de la matinada i no es despertaven fins després de les 10:00 del matí. Els experts els van donar una sèrie d'instruccions que consistien a aixecar-se 2 o 3 hores abans de l'habitual i exposar-se a la llum del sol, a l'aire lliure, al matí. A més, havien d'esmorzar com més aviat millor, fer exercici només al matí i dinar a la mateixa hora tots els dies, en un horari primerenc. El sopar havia de ser abans de les set i a partir d'aquella hora, no podien ingerir cap aliment. També havien de deixar de prendre cafeïna més enllà de les tres de la tarda, no dormir migdiades després de les quatre, anar a dormir dos o tres hores abans de l'habitual i limitar la llum a la nit.

Després de tres setmanes, les persones van aconseguir modificar els seus hàbits de son i es van ficar al llit dues hores abans al dia. Es va produir a més un augment en el rendiment cognitiu –concretament en el temps de reacció– i físic –en força d'agafament– durant el matí. També va augmentar la quantitat de dies en què es va esmorzar de forma equilibrada i es va produir una millora del benestar mental i una disminució en els sentiments d'estrès i depressió.

Segons els científics, el seu objectiu ara és entendre com es relacionen els patrons de son habituals amb el cervell, com es vincula amb el benestar mental i si les intervencions que s'han fet amb els participants i que han tingut èxit en tres setmanes condueixen a canvis a llarg termini. Encara així, es mostren molt esperançats pels resultats, perquè es demostra que establir rutines simples poden ser molt eficaç per ajustar el rellotge corporal i millorar la salut física i mental en general.

Adoptar patrons de son massa nocturns pot provocar greus perjudicis per a l'organisme. El desajust en els cicles circadians està associat a una prevalença de malalties cardiovasculars més gran, càncer i diabetis.