L'aparició de la nova soca del coronavirus detectada al Regne Unit ha provocat neguit. Tot i que no s'ha demostrat que els efectes siguin més greus, sí que s'ha observat que és un 70% més contagiosa. Desenes de països, entre ells Espanya, han optat per cancel·lar els seus vols amb el Regne Unit per evitar la seva expansió. En aquest context, el laboratori alemany BioNTech —que ha creat al costat de la farmacèutica Pfizer la primera vacuna autoritzada contra la Covid— ha anunciat que és capaç de proporcionar una nova vacuna "en sis setmanes".

Tot i que no s'han detectat casos d'aquesta nova soca a Espanya, sí que se n'han detectat a la península. Gibraltar n'ha detectat casos i requerirà ara una prova PCR negativa als passatgers que vinguin del Regne Unit. Per la seva banda, Espanya només permetrà l'entrada des d'aquest país a espanyols o residents des d'aquest mateix dimarts.

Què se sap de la nova soca del Regne Unit

Les mutacions són un fet habitual. De fet, aquesta no és la primera mutació que ha experimentat el coronavirus. Per culpa de les mutacions no és estrany, doncs, que hagi sortit aquesta nova variant. De fet, el doctor Muge Cevik, membre del grup Assessor d'Amenaces de Virus Respiratoris Nous i Emergents (Nervtag) ha explicat que s'han vist més de 4.000 mutacions de SARS-CoV-2, però que molt poques mutacions han arribat a ser significatives. 

De fet, aquesta nova soca és un 70% més contagiosa i ha augmentat en un 0,4 la ràtio de transmissibilitat. Tot i això, no sembla que pugui augmentar el risc de malaltia greu o taxa de mortalitat. 

En un text publicat justament per Nervtag i recollit pel diari britànic The Guardian, els experts asseguraven que tenien una "confiança moderada" pel fet que la variant demostrava un augment de la transmissibilitat en comparació amb altres variants. Ara bé, també han admès que les dades són preliminars i es basen en models. "Tot i que els resultats depenen de la qualitat i la quantitat de dades que els proporcionis, aquesta sembla una variant potencialment més transmissible", detallava Cevik. Malgrat tot, no es pot establir encara una relació causal. 

Les dades acumulades fins ara són consistents amb el fet que la variant és més infecciosa o capaç de propagar-se de manera més ràpida, però no hi ha confirmació de laboratori ni se sap per què s'està propagant tan ràpidament, explicava el professor de virologia del King's College de Londres Stuart Neil. La variant s'ha associat entre el 10% i el 15% dels casos. Però el que ha fet saltar les alarmes és que la setmana passada van ser el 60% els casos detectats. 

De moment, es creu que aquesta nova soca no té per què afectar les vacunes que s'estan desenvolupant. De fet, han estat dissenyades tenint en compte que és inevitable que hi hagi mutacions. D'aquesta manera, la comunitat científica creu que és molt improbable que no funcionin amb aquesta nova variant. Tot i això, BioNTech assegura que, en aquest cas, en podria proporcionar una d'adaptada en "sis setmanes".