Més de la meitat de la població catalana ja s'ha vacunat contra el coronavirus amb la pauta completa. Tot i això, encara hi ha molts interrogants i incerteses al voltant de les vacunes que volem aclarir parlant amb l'epidemiòleg Oriol Mitjà.

Puc beure cervesa després de vacunar-me?

Són prou efectives les vacunes actuals contra la variant Delta? Com puc saber si la vacuna m'ha immunitzat? Per què hi ha persones vacunades amb la pauta completa que no tenen els anticossos necessaris? Quan ens haurem de posar la tercera dosi? Podem anar a la platja o a la piscina després de vacunar-nos? Podem beure cervesa abans o després de posar-nos la vacuna? I podem fer esport? Què passa si sóc asimptomàtic i em vacuno? Quan hem de vacunar els nostres fills?

Oriol Mitjà respon aquestes i altres preguntes en una entrevista a ElNacional.cat que també podeu veure en aquest vídeo:

 

Oriol, com puc saber si la vacuna m'ha immunitzat prou contra el coronavirus? 

És difícil de saber perquè no hi ha una correlació perfecta entre la prova del laboratori i la realitat. Hi ha una prova de laboratori que determina el nivell d'anticossos que tens però no sabem si aquesta determinació s'associa a una major protecció o no. També pot ser que hi hagi un altre tipus d'immunitat que no és la immunitat d'anticossos sinó la immunitat de cèl·lules que també et protegeix.

Podem beure alcohol abans o després de vacunar-nos? Podem fer un parell de cerveses?

Cap problema. La vacuna desenvolupa una reacció immunològica i, per tant, no hi ha cap interacció amb beure alcohol o menjar el que vulguis.

 

Cervesa WikipediaPodem beure cervesa abans i després de vacunar-nos contra el coronavirus / Viquipèdia

No aneu a la platja ni feu molt esport després de vacunar-vos

I... podem anar a la platja després de vacunar-nos?

El problema és que aquesta vacuna fa molta reacció i, per tant, molta proporció de les persones vacunades tindran cansament, febre o mal de cap. Justament per evitar que la reacció adversa sigui tan forta convé una mica de calma. No recomano fer esport excessiu, ni anar a la platja, ni exposar-se a un episodi de deshidratació.

I durant quantes hores o dies això?

Durant 24 hores, la majoria d'efectes adversos desapareixen en un dia.

Què passa si soc asimptomàtic i em vacuno?

No et pot passar res. El que fas és exposar el teu cos a dos estímuls de manera simultània. No hi ha una interacció que et pugui causar un dany, però sí que és veritat que podria ser que no fessis una resposta immunitària tan ordenada perquè el teu sistema immunitari estaria lluitant contra dos estímuls a la vegada.

 

Platja Sant Sebastià de Barcelona diumenge 19 de juliol Foto: EFEOriol Mitjà recomana no anar a la platja després de vacunar-nos contra la covid / EFE

Què passa si jo no sé que he passat el virus i em poso les dues dosis?

No passaria res. Si una persona està recuperada es recomana una dosi perquè són dos estímuls suficients per desenvolupar immunitat. Però si es posen dues dosis encara millor perquè li dones més records al teu sistema immunitari perquè s'organitzi.

Ens haurem de revacunar, Oriol?

Segur. D'entrada, a les persones amb sistemes immunitaris més febles i la gent de més de seixanta-cinc anys però segurament a tota la població en general si hi ha risc d'una nova onada.

S'ha de prohibir entrar als bars i restaurants als no vacunats que no tinguin un test d'antígens negatiu

Oriol Mitjà, en una entrevista més llarga, ens aclareix molts altres dubtes sobre l'última hora del coronavirus a Catalunya. L'Oriol demana que sigui obligatòria la vacuna o un test d'antígens negatiu per entrar a bars i restaurants. També diu que anar al Camp Nou aquest agost seria una autèntica animalada i és molt crític amb la gestió que s'està fent des de Catalunya. Entre moltes altres coses li preguntem qui ho ha fet millor, el conseller Argimon o la consellera Vergés? Podeu llegir i veure totes les respostes en vídeo clicant aquest enllaç.

 

Imatge principal: Oriol Mitjà, expert en malalties infeccioses / Facebook