Encara que les taxes d'abús d'alcohol continuen sent encara més altes en els homes que en les dones, el percentatge femení que s'enfronta a aquest problema no deixa de créixer. I és un problema, perquè les dones tenen un risc més gran que els homes de desenvolupar conseqüències negatives derivades del seu alt consum.

Un estudi publicat a la revista Psychology of Addictive Behaviors dut a terme per científics de la Universitat Estatal d'Arizona ha analitzat la causa que porta a les dones a prendre més alcohol. Els experts van analitzar com un grup de participants en la investigació consumien begudes alcohòliques en un bar simulat mentre experimentaven situacions estressants i no estressants. L'estrès va portar a les dones, però no als homes, a beure més del previst, una troballa que demostra la importància d'estudiar les diferències de gènere en el consum d'alcohol.

"Algunes persones poden tenir la intenció de prendre una o dues begudes alcohòliques i deixar de beure, però altres persones continuen. Aquest control deficient sobre la beguda és un dels primers indicadors dels trastorns per consum d'alcohol. Sabem que l'estrès contribueix, però no s'ha estudiat prou, especialment en les dones", assegura Julie Patock-Peckham, professora de psicologia i autora principal de l'estudi.

En concret, l'estudi es va desenvolupar en un laboratori d'investigació dissenyat per simular un bar, amb cambrers, tamborets i converses animades. En total, van participar 105 dones i 105 homes. Van ser assignats a l'atzar en diferents grups, i alguns van experimentar una situació estressant i d'altres una situació no estressant. A continuació, la meitat dels participants va rebre una beguda alcohòlica equivalent a tres còctels i l'altra meitat va rebre tres begudes no alcohòliques. Després d'això, tots els participants van tenir accés il·limitat a les begudes alcohòliques del bar durant 90 minuts.

"Sabem que tant els gens com l'entorn juguen un paper en el fet de beure de manera compulsiva. No podem fer res amb els gens, però podem intervenir en l'entorn. L'estrès i el control deficient sobre la beguda estan estretament relacionats, i com l'estrès és una cosa que pot manipular, provem si els factors estressants causen un consum sense control", diuen els experts.

Mujer va venir

La configuració experimental va permetre a l'equip d'investigació determinar si l'estrès, la beguda inicial o la combinació dels dos van causar la quantitat d'alcohol que van consumir els participants. L'equip va mesurar el consum d'alcohol en el nombre total de begudes consumides i utilitzant el contingut d'alcohol en sang en l'alè.

L'exposició a l'estrès va provocar que tots els participants beguessin més. Els homes que van rebre una primera copa amb alcohol i van experimentar estrès en van beure més que els homes que van rebre el placebo. Però en el cas de les dones, encara que el primer glop no fos alcohòlic, experimentar estrès els conduïa a beure en excés.

"El fet que les dones només necessitessin l'estrès, però els homes necessitaven l'impuls de provar abans l'alcohol mostra com d'important que és aquest tipus d'investigació", asseguren.