Són el col·lectiu més vulnerable de la societat i també un dels més castigats per la pandèmia. El coronavirus s'ha colat a les residències d'ancians catalanes i ja s'ha endut més de mig miler de vides. La major part, a Barcelona, que és la ciutat que concentra més geriàtrics de Catalunya. Ada Colau ha xifrat avui en entre 700 i 750 les persones possiblement afectades per Covid-19 en aquests centres. Una dada molt més elevada que el càlcul que té la Generalitat. 

L'alcaldessa ha insistit que cal un pla de xoc per fer front a la situació, justament el mateix dia que el govern català ha autoritzat les famílies a endur-se a casa els seus avis sense perdre la plaça, sempre que no estiguin contagiats ni amb símptomes, per evitar que emmalalteixin. Des de l'Ajuntament de Barcelona alerten que en el còmput oficial només s'hi compten els casos als qui s'ha pogut fer el test de coronavirus, que són una proporció molt minsa en relació als que presenten simptomatologia. 

El consistori s'ha posat en contacte amb totes les residències de la ciutat i estima que podrien haver-se infectat unes 750 persones. Dit d'una altra manera, el balanç de l'equip de Colau és que el 70% dels geriàtrics barcelonins tenen algun cas de coronavirus, és a dir que hi hauria uns 270 centres afectats ara mateix. 

Colau lamenta que tot i els esforços de la Generalitat, la feina que s'està fent "és insuficient", perquè fins ara s'han traslladat només 120 avis per aïllar-los quan des de l'ajuntament en tenen 750 de comptabilitzats. Per això, exigeix que se'ls traslladi el més aviat possible. Segons ha explicat l'alcaldessa, els bombers de la ciutat han intensificat les tasques de desinfecció de les residències i ja han actuat en una trentena. 

En la mateixa compareixença l'ha acompanyat el màxim responsable de la Guàrdia Urbana, que ha anunciat que des que va entrar en vigor l'estat d'alarma, el passat 14 de març, els agents del cos han posat 17.421 denúncies a veïns que s'han saltat el confinament. En tots els casos, ha dit, es tractava de "trasllats absolutament injustificats", com anar a fer esport o a visitar uns amics a casa. La majoria eren gent jove. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat