Avís dels científics. Un estudi dirigit per investigadors de l'Escola de Salut Pública TH CHan de Harvard adverteix que menjar massa patates fregides augmenta el risc de diabetis tipus 2, mentre que altres formes (al forn, bullides, en puré...) no estan associades a la malaltia. Sigui com sigui, els mateixos investigadors han recomanat substituir qualsevol classe de patata per cereals integrals, cosa que pot reduir el risc de patir diabetis.
⚠️ Dues llesques de pernil al dia poden augmentar el risc de diabetis tipus 2 un 15%, segons un estudi
Ja fa temps que se sospita que hi ha una relació entre les patates i la diabetis tipus 2, però l'evidència d'estudis anteriors és inconsistent i sense detalls sobre la cocció. "El nostre estudi ofereix informació més profunda i completa examinant diferents tipus de patates, fent un seguiment de la dieta durant dècades i explorant els efectes d'intercanviar patates per altres aliments", ha assenyalat l'autor principal de la recerca publicada a la revista BMJ, Seyed Mohammad Mousavi. L'expert considera que han canviat la conversa de les patates són bones o dolentes? a una pregunta més matisada i útil: com es preparen i què podríem menjar en el seu lloc?
Quantes racions a la setmana són 'perilloses'?
Els científics van examinar les dietes i els resultats en diabetis de 205.107 persones inscrits en tres estudis diferents. Durant més de trenta anys, els participants dels estudis van respondre regularment qüestionaris dietètics, detallant la freqüència amb la qual consumien determinats aliments, com ara patates fregides, al forn, bullides o aixafades, així com cereals integrals. També van informar sobre nous diagnòstics de salut —inclosa la diabetis— i diversos altres factors de salut, estil de vida i demogràfics. En el període dels estudis, 22.299 participants van informar que havien desenvolupat la malaltia.
A partir d'aquí, els investigadors han descobert que tres racions setmanals de patates fregides augmenten el risc de desenvolupar diabetis en un 20%. En canvi, ni les patates al forn, ni bullides, ni en puré no s'associen significativament amb el risc de patir la malaltia. Però els científics han calculat que menjar cereals integrals (pasta o pa, per exemple) en lloc de patates pot reduir el risc de diabetis en un 4%, o en un 19% si se substitueixen les patates fregides pels cereals. Fins i tot, si els cereals són refinats i no pas integrals, també es redueix el risc.
Més atenció en com es preparen els aliments
L'estudi es va complementar amb un enfocament metaanalític per estimar com el canvi de patates per cereals podria afectar el risc de diabetis tipus 2 fent servir dades d'estudis de cohorts publicats anteriorment. D'una banda, una anàlisi basada en dades de tretze cohorts que examinaven la ingesta de patates; i d'una altra, d'onze cohorts sobre la ingesta de cereals integrals. Cadascuna abastava més de mig milió de participants i 43.000 diagnòstics de la malaltia en quatre continents. Els resultats van ser molt consistents.
"El missatge de salut pública és simple i poderós: petits canvis en la nostra dieta diària poden tenir un impacte important en el risc de diabetis tipus 2. Limitar les patates, especialment les fregides, i triar fonts saludables d'hidrats de carboni integrals podria ajudar a reduir el risc de diabetis tipus 2 a tota la població", segons Walter Willett, un dels autors, que ha afegit: "Per als responsables polítics, les nostres troballes destaquen la necessitat d'anar més enllà de les àmplies categories d'aliments i parar més atenció en com es preparen els aliments i què substitueixen. No tots els hidrats de carboni, ni tan sols totes les patates, són iguals, i aquesta distinció és crucial a l'hora de definir pautes dietètiques efectives".