En els últims mesos, s'han realitzat una infinitat d'experiments i proves perquè una nova píndola anticonceptiva que només ha de prendre una vegada al mes arribi aviat a les farmàcies. La nova pastilla té forma d'estrella i també podria ajudar a reduir els embarassos no desitjats en aquelles persones que obliden prendre la seva dosi diària de la píndola.

L'encarregat de dur a terme aquesta investigació ha estat el prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT). Segons els investigadors, la càpsula està coberta amb una gelatina que pot romandre a l'estómac durant setmanes després de ser ingerida. A partir d'allà, allibera lentament hormones per prevenir l'embaràs. Les proves realitzades en porcs ha demostrat que la càpsula podria proporcionar el mateix efecte que prendre dosis diàries.


Parella

La investigació va ser finançada principalment per la Fundació Bill i Melinda Gates, que va instar l'equip a desenvolupar nous anticonceptius de llarga durada per reduir el risc d'embarassos no desitjats. Perquè funcionés, els investigadors van buscar materials que poguessin sobreviure a un fluid altament àcid i van descobrir que dos tipus de poliuretà podrien funcionar bé per als braços i el nucli central de la càpsula en forma d'estrella.

Una vegada que la càpsula arriba a l'estómac, s'expandeix i queda allotjada allà. El medicament anticonceptiu, que es carrega a la píndola, s'allibera a una velocitat controlada amb el temps. La càpsula està dissenyada per descompondre's després de tres o quatre setmanes i sortirà del cos a través del tracte digestiu. Els experts calculen que podrà estar a punt en un període de temps entre tres i cinc anys.

És important destacar que, malgrat el descens del consum entre algunes poblacions juvenils, l'anticonceptiu oral és un dels mètodes més populars utilitzats a tot el món i també és altament efectiu. Quan la píndola s'utilitza adequadament, menys d'una de cada cent dones queden embarassades. Tanmateix, la taxa d'efectivitat és més a prop del 91%, ja que prop d'un terç de les usuàries reconeix oblidar la seva dosi durant el cicle menstrual.


Píldoras

Els investigadors subratllen que un anticonceptiu oral una vegada al mes proporcionaria una opció de control de natalitat discreta i no invasiva que podria millorar significativament l'adherència als medicaments per donar a les dones un control més gran sobre les seves decisions de salut i planificació familiar.

La píndola anticonceptiva inhibeix l'ovulació en les dones i impedeix que l'esperma arribi a l'òvul. Sense ovulació, no hi ha òvul esperant que l'esperma el fertilitzi, de manera que no pot produir-se un embaràs. A més, les hormones de la píndola espesseixen el moc cervical, la qual cosa dificulta l'arribada de l'esperma a l'òvul.