La Federació Catalana d'Associacions d'activitats de restauració i musicals (Fecasarm) ha valorat molt "positivament" que el Govern hagi donat llum verda perquè la restauració i les sales de concert puguin reprendre la seva activitat, però lamenten que no s'hagi inclòs en el pla de reobertura l'oci nocturn

"A tal efecte, considerem que cal aprovar, amb caràcter urgent, ajudes proporcionades a les pèrdues que estan patint els locals d’oci nocturn, els grans oblidats en aquest pla d’obertura progressiva", ha assenyalat la federació en un comunicat.

El passat 24 de juliol, el Govern va decretar el tancament de l'oci nocturn per frenar la pandèmia de coronavirus. En un primer moment era per un període de 15 dies, però, finalment, es va procedir al tancament sine die d'aquest sector, en el qual treballen al voltant de 30.000 persones. Davant aquesta situació, el Govern ha anunciat que, a partir de dilluns, els establiments d'oci nocturn podran demanar una ajuda d'entre 6.000 i 9.000 euros, una suma Fecasarm considera que insuficient. "Esperem, tal i com va dir el conseller Ramon Tremosa en el seu dia, que aquesta sigui una primera partida i que n’arribin més". 

plaça catalunya oci nocturn discoteca -  acnL'oci nocturn va reclamar aquest dissabte que els permetin obrir els seus locals / ACN

Mesures arbitràries i insuficients

A mitjans d'octubre, el Govern també va aprovar el tancament de la restauració per controlar l'increment de casos de coroanavirus. A partir de demà, aquest sector i les sales de concert podran tornar a obrir els  seus negocis amb un aforament del 30% en els interiors dels establiments i amb una limitació horària de l'activitat de 06:00 a 21:30 hores.  

Tot i que de Fecasaram han valorat positivament "la flexibilització de les mesures imposades", han considerat que aquesta arriba tard, ja que mai s'hauria d'haver aturat aquesta activitat. Així mateix, també han valorat que la reobertura és "insuficient" i "arbitrària"

"És evident que qui ha redactat aquest pla d’obertura desconeix totalment la realitat del sector de la restauració. Això no és París, aquí la gent comença a sopar a les 21:00 hores no a les 18:00 hores, per això, el mateix horari de París aquí no funciona, més quan no hi ha ni un sol turista", ha manifestat David López, president de la federació.

Pel que fa a l'aforament, López ha argumentat que no es pot aplicar de la mateixa manera aquesta restricció a tots els locals. Això, ha defensat, s'ha de calcular amb relació a les mesures de seguretat de cada establiment o acord a criteris urbanístics. 

"Ara estem parlant estrictament de distància entre taules i de ventilació eficient, pel que considerem que s’hauria de fer una visita tècnica a cada local o bé permetre tantes taules com li sigui possible a cada local en concret, sempre que, garanteixi la distància de dos metres entre taules", ha ressaltat. Amb això, ha valorat, hi hauria locals que podrien mantenir un aforament del 70% o del 80% sense posar en risc ni la salut ni la seguretat de les persones. "Per això cal voluntat política i diàleg", ha exposat. 

Peticions a la Generalitat

La federació ha ressaltat que als bars i restaurants només s'ha donat un 3,5% del total de brots notificats, per la qual cosa ha opinat que les mesures implementades pel Govern des de l'inici de la pandèmia són "improvisades" i "desencertades". 

D'altra banda, la Fecasarm ha instat a la Generalitat que modifiqui l'horari del tancament de la restauració, així com que pacti una disminució del toc de queda perquè aquest comenci a ser efectiu a partir de l'una de la matinada, especialment, en cap de setmana i a partir del 4 de desembre de cara a la festivitat de Nadal. A més, també ha exigit que es deixi sense efecte el tancament perimetral.