"No és necessari que sigui obligatòria". El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat que no considera que la vacunació hagi de ser una obligació i fins i tot ha dit que podria ser "contraproduent". "Espanya és un país que es vacuna, no cal aquesta obligatorietat", ha insistit. 

El mateix conseller ha dit que el Govern "no vol" que sigui obligatòria i ha destacat també que això és una competència que Catalunya no té, i que, en tot cas, seria cosa del govern espanyol que ho hauria d'imposar. 

Argimon ha reiterat que la pandèmia del coronavirus també és la pandèmia de la solidaritat. I ha insistit en el fet que la vacunació s'ha de fer des del punt de vista "comunitari". Així, ha comentat que si no es poden garantir les distàncies de seguretat, caldria portar la mascareta en tot moment. 

La proposta de Pimec

Les declaracions d'Argimon, fetes durant la roda de premsa on s'ha presentat el repte CIMTI 2021 en Salut Mental, responen a les paraules del secretari general de Pimec, Josep Ginesta, que aquest cap de setmana ha proposat suspendre de sou i feina els treballadors que no tinguin el certificat covid. En una entrevista al programa Via Lliure de RAC1, Ginesta ha dit que si el treballador decideix no vacunar-se ni fer-se la prova per accedir al centre de treball, és a dir "no col·laborar en l'interès comú ni en la salut de tothom", caldria suspendre "el contracte de treball i que la persona deixi de rebre el seu salari". 

"Estem a favor de sancionar el treballador que no es vulgui vacunar ni vulgui presentar les proves", ha reiterat.

Certificat covid abans que restriccions

En aquest context de nova normalitat, què passaria si vingués una nova onada? Argimon ha dit també aquest cap de setmana que si les dades de la pandèmia empitjoressin, el Govern demanaria al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) poder utilitzar el certificat covid, tal com passa en països com França o Itàlia, abans de tornar a un tancament de sectors com el de la restauració o la cultura.

El conseller, que ha aclarit que només parlava de manera hipotètica, ho ha dit en una entrevista aquest dissabte a El suplement de Catalunya Ràdio, on ha afegit que l'Executiu català no és gaire partidari d'aquesta mesura perquè "no deixa de ser una restricció dels drets i les llibertats". En aquest sentit, Argimon ha justificat que si s'aplica en l'oci nocturn és perquè "calia reobrir un sector que comporta un cert risc".

Adeu a la mascareta?

Pel que fa a la mascareta, Argimon ha afirmat en aquesta mateixa entrevista que és difícil predir quan deixaran de formar part del nostre dia a dia, però sí que s'ha mostrat segur que els primers que la deixaran d'utilitzar seran els nens a les aules. El conseller ha vaticinat que serà aquest curs i ha recordat que els pedagogs els han alertat de les traves que suposa per a l'aprenentatge dur la mascareta.

 

 

Imatge principal: el conseller de Salut, Josep Maria Argimon / ACN