El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que si les dades de la pandèmia de la covid-19 empitjoressin, el Govern demanaria al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) utilitzar el certificat covid, tal com passa en països com França o Itàlia, abans de tornar a un tancament de sectors com el de la restauració o la cultura.

El conseller, que ha aclarit que només parlava de manera hipotètica, ho ha dit en una entrevista aquest dissabte a El suplement de Catalunya Ràdio, on ha afegit que l'Executiu català no és massa partidari d'aquesta mesura perquè "no deixa de ser una restricció dels drets i les llibertats". En aquest sentit, Argimon ha justificat que si s'aplica en l'oci nocturn és perquè "calia reobrir un sector que comporta un cert risc".

Argimon ha avançat que les dades epidemiològiques d'avui "no les veiem des del final de la primera onada" i ha concretat que hi ha 19 casos per 100.000 habitants. Ara bé, Argimon ha alertat que en els propers dies hi haurà una "pujada controlada de casos, però no ens hem d'espantar".

Pel que fa a la mascareta, Argimon ha afirmat que és difícil predir quan deixaran de formar part del nostre dia a dia però sí que s'ha mostrat segur que els primers que la deixaran d'utilitzar seran els nens a les aules. El conseller ha vaticinat que serà aquest curs i ha recordat que els pedagogs els han alertat de les traves que suposa per a l'aprenentatge dur la mascareta.

"La mascareta és la nostra eina principal, en especial en espais tancats. Aquest hivern encara la portarem. És important recordar que la tardor i l'hivern són les èpoques del virus. A la feina, s'ha de mantenir la mascareta, i sempre que sigui possible, la distància. Es poden fer servir els menjadors comunitaris, també", ha afegit.

Petons i apretades de mans

Preguntat sobre els petons i les apretades de mans, Argimon ha volgut treure-li ferro, assegurant que ens trobem en una situació que convida a normalitzar aquests costums. Així doncs, el conseller ha avalat que es pot donar la mà als desconeguts però que segueix sent important rentar-se-les sovint. "Com ho era abans", ha recordat.

També s'ha mostrat partidari de donar petons a les persones conegudes però ha estat més reticent en ser preguntat pel costum de donar dos petons als desconeguts. "Ens podem estalviar els petons amb els desconeguts. Soc molt anglosaxó amb això", ha reconegut.

Els països sense vacunes

El conseller també s'ha mostrat partidari de vacunar altres països amb índex de vacunació menors abans d'aplicar la tercera dosi però ha avisat que "això no depèn de mi". "Nosaltres no podem enviar vacunes a països que no en tenen, això ho ha de fer qui les va comprar", ha dit assenyalant Espanya i la Unió Europea.

Preguntat sobre les possibles afectacions que la vacuna té respecte la fertilitat i el cicle menstrual, Argimon ha explicat que encara és molt d'hora per pronunciar-se pels pocs estudis que hi ha i ha recordat que l'Agència Europea de Medicaments (EMA per les seves sigles en anglès European Medicines Agency) tampoc ho ha fet.

 

Imatge principal: el conseller de Salut, Josep Maria Argimon / Foto: ACN