Un any més Catalunya viu un estiu marcat per l'augment dels contagis, però a diferència d'anys anteriors les vacunes esmorteeixen l'impacta de la nova onada, la setena des de l'inici de la pandèmia. El conseller de Salut, Josep María Argimon, ha enviat un missatge de calma davant de la nova onada en què ha apel·lat a prudència, tanmateix, també ha recordat que cal normalitzar la situació. "Hem d'anar amb prevenció amb les persones vulnerables, però hem de normalitzar", ha exposat en una entrevista a TV3.

En ser preguntat obre l'assistència a esdeveniments massius com festivals, el conseller ha afirmat que s'han de fer, sense deixar de ser prudents. "Ara tenim el Cruïlla, fa poc vam tenir el Vida, un munt i crec que s'han de fer", ha afirmat Argimon. La setena onada no està tenint els mateixos efectes que les seves predecessores i, segons les previsions de Salut, s'apropa el seu pic. Es preveu que pugui començar a baixar en casos a partir de la tercera setmana de juliol, si segueix la mateixa tendència que a Portugal. 

Davant dels dubtes sobre la nova subvariant identificada a l'Índia, el conseller ha assegurat que encara es tenen poques dades. No se sap si és més o menys contagiosa, però ha aprofitat per remarcar que cal avançar la vacunal als més vulnerables, proposta que no es rep bé al Ministeri de Sanitat. 

Nou sistema de baixes per covid

Si bé la setena onada no està causant els mateixos estralls que les anteriors, sí que està tornant a tensar el sistema sanitari. Davant d'aquesta situació, el passat dimarts, Salut va anuncia un nou sistema per demanar la baixa automàtica a través de l'aplicació de La Meva Salut o al lloc web citasalut.gencat.cat. El nou sistema permet poder aconseguir la baixa de forma telemàtica i sense mostrar cap test. Aquesta opció permet reduir els desplaçaments innecessaris de contagiats als centres sanitaris a la certa de la seva baixa, però les patronals no estan còmodes amb el nou sistema. 

Argimon ha assegurat que és un sistema similar al que hi ha amb altres malalties. "Si tens gastroenteritis o febre truques al metge. Hi ha aquesta relació de confiança", ha exemplificat. El conseller ha recordat que es tracta d'un mecanisme temporal que per ara es projecta fins a juliol i agost. D'ençà que s'ha posat en marxa s'han tramitat més de 2.200 baixes, un número no especialment destacat, ja que el conseller recorda que diàriament es fan al voltant de 15.000 per tota mena d'afeccions. El conseller no ha descartat que s'habiliti un sistema similar per a determinades malalties cròniques i ha posat com a exemple l'endometriosi. Tanmateix, ha remarcat que seria quelcom que caldria una gran avalució i estudi.