Unanimitat entre les patronals catalanes amb relació a les noves baixes covid imposades pel Departament de Salut. En les últimes hores, Foment, Pimec i Cecot han mostrat la seva disconformitat amb la mesura assenyalant que ha estat una mesura completament unilateral presa per la Conselleria que dirigeix Josep Maria Argimon. Concretament, Salut va anunciar aquest dimarts un nou sistema per demanar la baixa automàtica per covid-19, que per regla general seran de cinc dies, davant l'alta transmissió comunitària dels últims dies. Fins aquí tot bé, els problemes arriben quan Salut assegura que per demanar la baixa no caldrà cap mena de test positiu ni visitar el CAP sinó que un ciutadà haurà de descriure la simptomatologia. Per accedir al nou sistema de baixes només hauràs d'entrar a l'aplicació La Meva Salut i sol·licitar la "baixa laboral per símptomes covid-19", tan senzill com això.

Davant d'aquest nou panorama, Foment del Treball, que va ser la primera a mostrar la seva disconformitat, considera que la mesura és del tot inacceptable la mesura adoptada per Salut que, a més, va arribar "per sorpresa i unilateralment" pel Departament criticant durament que no faci falta prova diagnòstica, davant símptomes compatibles amb la covid-19. En aquesta línia la patronal de les grans empreses catalanes afegeix que la concessió de baixes i altes mèdiques estan regulades per la normativa donada la seva enorme rellevància per a les empreses i els treballadors. I reclamen que es requereixi el compliment d’una sèrie de mecanismes i controls mèdics per atorgar seguretat jurídica i mèdica a les parts implicades.

A més, la patronal dirigida per Josep Sánchez Llibre reclama a la Generalitat de Catalunya i, especialment, al Departament de Salut l’activació permanent dels espais de Diàleg i Concertació social per consensuar les mesures a adoptar en àmbits tan sensibles per a les empreses. Així mateix, manifestem el nostre rebuig absolut a la mesura adoptada i exigim la seva reversió i la convocatòria urgent dels òrgans de Diàleg Social amb la participació de patronals, sindicats, Departament de Treball i Departament de Salut, per analitzar la situació i l’adopció de les mesures adequades.

Reactivació dels espais de diàleg

Per altra banda, el president de la patronal de la petita i mitjana empresa (Pimec), Antoni Cañete, ha lamentat aquest dimecres que "un cop més es prenguin mesures de manera unilateral" per part del Govern amb la posada en marxa de les baixes automàtiques. En una entrevista a Els Matins de TV3, Cañete s'ha mostrat preocupat i ha demanat que es tinguin en compte els espais de diàleg i concertació per consensuar mesures que afecten de manera directa l'àmbit laboral. D'altra banda, ha reclamat que un pacte de rendes per contenir la inflació que tingui en compte la dimensió de l'empresa. "No és el mateix una pime, una persona autònoma o una gran empresa", ha dit. "Tenim un greu problema, la inflació, i l'objectiu de tots hauria de ser contenir-la perquè ens empobreix i ens resta competitivitat i viabilitat".

Per últim, la Cecot també s'ha sumat a les crítiques cap al Departament de Salut per la reactivació de la concessió de baixes automàtiques per covid  assegurant que “Salut ha pres la decisió sense informar o preavisar els agents econòmics, ja no dic d’una recomanable negociació o consens que, en realitat, és el que estem reclamant contínuament a l’administració abans que prengui decisions amb afectació directa a l’activitat econòmica o productiva”, segons ha assegurat en un comunicat Oriol Alba, secretari general de la patronal vallesana.

Segons Cecot, aquesta nova mesura del Govern comporta inseguretat jurídica, tant per les persones treballadores que no rebran l’atenció mèdica pertinent, com per a les empreses que hauran d’assumir determinats supòsits fraudulents. “Recordem que les baixes suposen a l’empresa tant un cost econòmic com organitzatiu i necessita disposar d’informació per poder programar i planificar l’activitat productiva i el desenvolupament de les tasques dels llocs de treball. És per això que considerem important que l’empresa pugui realitzar aquesta comprovació des d’un primer moment i pugui preveure la reorganització de tasques de la persona que està de baixa”, recorda Josep Bosch, assessor laboral de la Cecot.