La tendència del risc de rebrot a Catalunya sembla que s'estabilitza, i fins i tot va a la baixa en algunes regions. Així ho ha explicat aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha analitzat que hi ha petits descensos de la incidència acumulada, sobretot en els llocs on era més alta. "El risc de rebrot a Lleida i Barcelona ha baixat", ha anunciat el secretari. Tot i això, ha recordat que "és important no abaixar la guàrdia", ja que ha estat "l'esforç i sacrifici" dels ciutadans el que ha fet que arribem fins aquí. "La situació epidemiològica no diré que és bona, però ha millorat. Les mesures han funcionat", ha explicat el secretari.

En una compareixença conjunta amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i el coordinador de la Unitat Covid-19, Jacobo Mendioroz, Argimon ha explicat que cal seguir respectant les mesures per tal d'evitar el col·lapse sanitari dels hospitals. De fet, el secretari ha assegurat que només es preveu retornar al confinament si hi ha un risc real de col·lapse. "No hem de voler el confinament. Ens estarem un any així, hem de conviure-hi i no tancar", ha defensat Argimon.

Un nou pla de control epidemiològic

"Ens trobem en una crisi activa i que serà llarga", ha recordat també la consellera de Salut, Alba Vergés. Per això, el seu departament ha presentat aquest dimarts un Pla de Control Epidemiològic de la Covid-19 per "disminuir la transmissibilitat i trencar les cadenes de contagi”, segons ha explicat la consellera. 

El pla crea una escala de 5 nivells per valorar la situació de la pandèmia segons el risc de transmissió comunitària i l'estat de les hospitalitzacions. "La clau és actuar perquè no arribem mai a aquest nivell cinc", ha valorat Vergés, ja que ha explicat que amb cada escalada de nivell caldrà aplicar unes mesures concretes cada cop més estrictes. "Prendre mesures dràstiques té un impacte molt gran en salut i també en economia", ha explicat el coordinador de la Unitat Covid-19, Jacobo Mendioroz.

5 nivells de control epidemiològics

Nivells de control epidemiològic, del pla del Departament de Salut.

"La situació a Barcelona no té un impacte en l'assistència tan gran com perquè se situi al nivell 4, però per això és important actuar ara", ha valorat Mendioroz, que ha considerat que, per la situació dels rebrots, la ciutat comtal es trobaria en una situació similar al nivell 3, ja que no es detecta un impacte en l'assistència hospitalària. 

Pel que fa a les mesures, el pla es compromet, entre altres coses, a tenir fins a 2.000 rastrejadors, una xifra que doblaria els 928 professionals actuals i que respondria a les reiterades peticions dels municipis i altres sectors. També han anunciat que hi haurà fins a 2.023 llits de crítics disponibles en cas de requerir-se i que per ara tenen 720 respiradors invasius en reserva, tot i que també podrien arribar als 2.000 si la situació de la pandèmia es complica.