El president, Quim Torra, ha comparegut aquest matí al Palau de la Generalitat per alertar que la situació a Catalunya és "crítica" i "molt preocupant" arran dels rebrots del coronavirus. "Som a massa parts del país a l'avantsala de la situació prèvia a març quan va caldre confinar tota la població. Ens trobem probablement davant dels deu dies més importants d'aquest estiu", ha advertit en referència al temps que caldrà per saber si es pot redreçar la crisi amb l'esforç de la societat. En cas contrari, ha avisat, caldrà "retrocedir".

 

Torra ha comparegut acompanyat del nou secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Ha demanat un "gran esforç col·lectiu" a la societat per evitar "noves i més restrictives mesures". Ha insistit que prendrà les decisions que calguin sense que li tremoli el pols ni cedir a pressions. A la compareixença no hi ha participat la consellera de Salut, Alba Vergés.

 

"No vull 7.000 morts"

El president s'ha referit a l'increment continuat dels casos confirmats, que la darrera setmana han sumat 5.478 nous infectats, quan l'anterior se n'havien comptabilitzat 3.485. També ha destacat el creixement de la presència de malalts Covid-19 a les UCI, que ha passat de 57 pacients fa dues setmanes a 75 la darrera. Ha admès que aquesta xifra és lluny dels 1.500 malalts que hi havia a les UCI catalanes en el pitjor moment de la pandèmia, però ha recordat que l'1 de juliol només n'eren 49.

Torra i Agramon a Palau - Maria Contreras Coll

El president Torra durant la roda de premsa / Foto: Maria Contreras Coll

"Em torna a recordar aquells mesos de febrer. i no em resigno. No vull que aquest país torni a passar pel març o l'abril. No vull tenir 7.000 morts a sobre la taula una altra vegada", ha exclamat.

El president ha alertat que la pandèmia no ha permès "la treva" esperada i ha reclamat evitar cap relaxament en les mesures d'higiene i seguretat. Ha demanat "abaixar el ritme" i evitar les concentracions de persones. Ha instat a mantenir els grups familiars i a garantir en tot moment les distàncies.

Missatge als joves

Torra s'ha dirigit directament als joves, la franja de la població on es troba l'origen d'una part important dels rebrots: "Avui un botellón no és una festa, és un acte d'insolidaritat. Penseu que la majoria dels afectats són gent jove, gent com vosaltres".

Ha explicat que ha demanat al conseller Miquel Buch i als alcaldes que apliquin les sancions previstes, i que el Govern estudia els plans de xoc per compensar les activitats que s'han vist restringides.

Durant la compareixença ha dirigit un missatge en anglès al turisme per subratllar que Catalunya està responent amb responsabilitat a la pandèmia.