El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha enviat un missatge molt clar a la població catalana: encara estem en pandèmia, un fet a recordar tenint en compte l'explosió de contagis que viu el país. "Hem de revertir la sensació que no hi ha pandèmia; sí que n'hi ha", ha lamentat Argimon a la roda de premsa on juntament amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, exposaven els detalls del possible toc de queda, que depèn de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). 

El conseller ha reconegut que la mesura del toc de queda "afecta els drets i les llibertats" i, per això, ha assegurat que seran "molt curosos" amb la seva aplicació. Per ara, els municipis afectats són 161, tres més dels anunciats inicialment. Això es deu al fet que les tres últimes localitats que s'han afegit a la llista no compleixen els criteris epidemiològics per ser-hi, però hi han acabat per evitar un "efecte crida" de les poblacions adjacents, que sí que tindran toc de queda, segons ha especificat Argimon. 

Al marge d'aquestes tres excepcions, els municipis on s'instaurarà un nou toc de queda són aquelles de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada a 7 dies (AI7) de 400 o més casos. Normalment es considera d'alt risc un territori amb una AI7 de més de 125 casos, aleshores, per què el Govern ha posat el llistó tan alt? Per mostrar al TSJC que no s'està demanant el toc de queda "per qualsevol cosa", sinó en els casos més extrems, ha explicat el conseller.

Sanitaris al límit

"Ens costarà molt fer baixar la situació. Les prediccions són complicadíssimes", ha lamentat el conseller de Salut. Si la situació és complicada per a tothom, encara ho és més per als sanitaris catalans, els quals ja fa un any i mig que concatenen onades sense descans. Amb la cinquena onada copant CAP, hospitals i UCI, tornen a estar desbordats just en període de vacances. 

Argimon ha admès que "s'estan cancel·lant permisos" al personal sanitari. El conseller ha remarcat que "les vacances són un dret, però en aquesta situació, a més, són una necessitat" i ha afegit que els professionals d'aquest sector estan esgotats. 

La pressió segueix creixent constantment, el conseller ha recordat que en les últimes hores han ingressat 20 pacients més a les UCI catalanes, deixant un total de 237. Ha augurat que aviat s'arribaran als 300 ingressats en les unitats de cures intensives. 

Argimon ha fet un crit d'alerta a la població, que confien en el fet que els contagis són més joves i, per tant, no col·lapsaran el sistema sanitari perquè no emmalaltiran de forma greu. "Ara el percentatge d’ingressos és d'un 1%, perquè els infectats són molt joves", ha dit el conseller, però ha afegit que si molta gent es contagia, aquest 1% que acaba als hospitals acabarà sent un gran volum de gent. 

 

Imatge principal: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant la roda de premsa d'aquest dijous / Efe