El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha desgranat els detalls que comporta la vacunació infantil a Catalunya. D'entrada, aquest mateix dilluns, "com a molt tard dimarts", es podrà demanar cita prèvia i a partir de dimecres començaran a vacunar-se. "La vacuna infantil és segura i eficaç, autoritzada per l'EMA. Ens pot ajudar molt a controlar la covid", ha declarat el conseller a TV3.

Pes i menstruació

Una altra característica és que els nens i nenes entre 5 i 11 anys no se'ls demanarà el carnet de vacunació. En tindran però no hauran de certificar la seva pauta. Altres aspectes que generen dubtes entre els pares i mares és si les dosis seran proporcionals al pes: "És una qüestió que pot afectar però la càrrega que es dona correspon a mesures de pura precaució". I sobre si pot afectar a nenes que estan en l'etapa prèvia o ja de ple a la menstruació, segueixen havent dubtes: "Hem de tenir present que la recerca sempre es fa amb una visió d'homes. No està molt demostrat que la causa i efecte de la vacuna estigui lligada a aquest tema, hi ha estudis com el de la Universitat de Granada però haurem d'esperar per veure si hi ha alteracions".

Salut avança que es vacunarà als grans centres habilitats, i, per tant, es descarta la vacunació als CAP i a les escoles. I la quantitat serà menor que en la vacuna per a adults, és a dir, s'administraran 0,2 ml i la pauta completa requerirà dues dosis en un període de temps de 8 setmanes. Si un nen ja ha patit el coronavirus, se li administrarà una dosi de la vacuna i constarà com a pauta completa –tal com passa també amb els adults–.  

"Segurament el sistema es col·lapsarà"

D'altra banda, el conseller s'avança als fets: "Segurament es col·lapsarà el sistema per demanar cita a través de La Meva Salut, sempre passa". Però resta importància al fet i considera que amb els dies s'anirà estabilitzant la situació. Des de Salut, en paral·lel a la vacunació infantil, el repte que més esforços comporta ara mateix és el reforç de la tercera dosi a la població a partir dels 60 anys: "Aquest és el nostre objectiu per les properes setmanes i mesos". Mentre els casos no paren de pujar: "Aquesta nit no he dormit gens bé. Hauríem de pujar entre 6 i 7 llits d'UCI diaris i en les darreres hores s'han registrat 16 més".

Precisament, Argimon s'ha avançat a les dades sobre la covid. En aquests moments ja es registren 214 pacients ingressats a les UCI per coronavirus. Per tot plegat, fa una crida a la prudència: "Jo no faré sopar de Nadal amb els companys de la conselleria". I ha afegit: "No parem de créixer i estic preocupat". Per frenar l'augment, la vacuna que ara se subministrarà a tothom és la Moderna. Preguntat, precisament, per què aquesta i no una altra, el conseller és sincer: "És la que tenim ara, res més".

A tall anecdòtic, més enllà del coronavirus també ha parlat de tabac. Argimon no veu malament plantejar-se prohibir fumar dins el cotxe o a les terrasses però demana analitzar bé els canvis. I posa d'exemple el cas de Nova Zelanda: "La llei seca que pretenen executar il·legalitzant el tabac és una llei dura i aquesta, a vegades, no ha funcionat en els precedents per exemple de l'alcohol".

Fotografia de portada: imatge de recurs del conseller Argimon