"Prudència". Això és el que ha demanat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, sobre la retirada de la mascareta en interiors a partir d'aquest dimecres. Argimon, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha celebrat l'adeu a les mascaretes i ha anunciat també que demanarà al govern espanyol que sol·liciti la retirada del certificat digital covid per viatjar per la Unió Europea (UE), mesura que encara es manté vigent. Tal com ha reiterat, aquesta mesura no té sentit. El conseller ha reconegut, però, que les taxes d'infecció són altes, tot i assegurar que no són preocupants. Segons sembla i ha dit, s'estan detectant més casos de grip que no pas de covid i ha considerat probable que es posi una quarta dosi de vacuna als majors de 80 anys aquest any. 

"És un molt bon dia", ha dit sobre la fi de les mascaretes en interiors. Ha demanat, però. "respectar" aquells que la vulguin continuar portant i ha afirmat que qualsevol mesura "té un temps de rodatge". En aquest sentit, ha dit que caldrà aplicar el sentit comú, més enllà del que diu el reial decret. Així, per exemple, ha mencionat que tot i que no és obligatori dur mascareta en l'andana del tren, si aquesta està plena de gent és "recomanable". En l'àmbit laboral, no ha descartat algun conflicte. Els llocs on continuaria sent obligatori el seu ús és a tots els vehicles de transport públic, els hospitals, els centres de salut i les residències de gent gran. A més, segons ha explicat aquest dimarts, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, també ho serà a les farmàcies.

 

Què diuen les dades de la covid? 

Pel que fa a la situació de la covid, ha indicat que actualment hi ha unes 40 persones ingressades per covid a les UCI, unes xifres que ha afirmat que no es veien des del principi de la pandèmia. La incidència està al voltant dels 200 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies. Amb tot, ha insistit que ja no és necessari fer-se proves i ha recordat que funciona el sistema de vigilància reforçada. Sobre la quarta dosi de la vacuna contra la covid, ha explicat que és un tema que s'està estudiant en el marc de la ponència de vacunes i ha afegit que "segurament" s'acabarà posant als majors de 80 anys. L'ha descartat, de moment, per a la població general.

Argimon ha xifrat en 4.500 milions d'euros la despesa sanitària per la pandèmia. "La meitat del pressupost d'un any", ha dit. Aquesta xifra no inclou altres despeses, per exemple, de tipus social, que també ha provocat la covid-19.

Argimon no parlarà amb el ministeri pel CatalanGate

Finalment, el titular de Salut ha dit que les relacions formals amb el Ministeri de Sanitat queden congelades pel CatalanGate, a excepció dels contactes tècnics. "Amb un govern que el que fa és espiar, el que on farem és tenir relació", ha manifestat. Ha reconegut, però que les relacions en salut "són poc polítiques".

 

Imatge principal: el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, al Parlament / Pau de la Calle