"Esperem que no tingui la intensitat d'altres onades". Així s'ha expressat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, preguntat pel repunt de casos de coronavirus. Ara bé, ha volgut matisar que aquest "esperem" és de "desig, no de predicció", ja que les prediccions són molt difícils i complicades més enllà de tres o quatre dies. "Ens preocupa la pujada de casos i hospitalitzacions", ha destacat. "Fa unes setmanes que estem creixent, era una previsió que ja sabíem", ha reforçat. I és que la tardor és temps de coronavirus. I les dades no enganyen. Ja fa temps que Catalunya ha canviat de rumb i la tendència és creixent. Aquest divendres, i per segon dia consecutiu, s'han registrat més de 1.200 contagis. El conseller ha destacat que en els dos últims dies hi ha hagut 26 nous ingressos a planta.

Malgrat tot, "no es plantegen mesures restrictives, ni d'aforaments, ni d'horaris". D'aquesta manera ha constatat que no està previst imposar restriccions. Ara bé, s'ha posat èmfasi en fer ús de la mascareta "i portar-la bé". Sobre el passaport covid i la possibilitat de fer-lo obligatori en algunes ocasions com han fet ja altres països, Argimon ha dit que "es discutirà a la comissió delegada". Una comissió que ha recordat que existeix des de l'estiu del 2020.

 

Què passarà amb les dosis de reforç de Janssen

El 15 de novembre els que van rebre la vacuna de Janssen ja podran rebre una dosi de reforç. Les persones que hagin rebut aquesta vacuna podran demanar hora per rebre una dosi de reforç que serà amb una vacuna d'ARN missatger, és a dir, Pfizer o Moderna. El conseller ha exposat que sortiran a buscar les persones que van rebre la vacuna, però també ha admès que algunes persones seran difícils de trobar.

Tot i això, ha volgut subratllar que una dosi de Janssen ofereix més protecció que una primera dosi de Pfizer. De fet, el conseller ha admès que si li haguessin donat a triar vacuna, "jo hauria triat Janssen".

Equips d'elevada complexitat

Argimon ha parlat en una roda de premsa per presentar els equips d'elevada complexitat en salut mental d'arreu de Catalunya. El conseller ha ressaltat una vegada més que "la salut mental és una prioritat del Departament de Salut". Precisament ha volgut ressaltar que "en aquesta legislatura s'incrementa el pressupost del 2022 en 80 milions d'euros per aquest àmbit". "Fem un abordatge integral en casos de salut mental d’altíssima complexitat. S’han de fer les coses diferents, per exemple acostant l’atenció al domicili, perquè això garanteix equitat territorial i continuïtat assistencial", ha insistit.

Hi haurà 10 equips formats per un psiquiatre, un psicòleg clínic, un infermer i mig treballador social. En total, hi haurà una quarantena de treballadors contractats. Tot i això, la directora d’un dels equips guia, Àurea Autet, ha advertit que la intenció no és "desvestir un servei per vestir-ne un altre". I tots dos han volgut posar l'accent en la falta de professionals d'aquest sector, tant psicòlegs clínics, com psiquiatres.

Els professionals aniran al carrer, crearan vincle perquè, tal com han exposat, cal anar on la persona es troba.  

 

 

 

Imatge principal: el conseller de Salut, Josep Maria Argimon / ACN