Més toc de queda, més confinament municipal i més dies amb la restauració tancada i amb el comerç no essencial amb les persianes abaixades el cap de setmana. Aquesta és l'aposta del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aplicable a partir del 7 de febrer, davant l'amenaça de la nova soca britànica de la Covid i la pressió assistencial que deixarà la tercera onada.

Segons ha explicat el doctor en una entrevista aquest divendres a TV3, tot i que la corba del coronavirus està baixant a casa nostra, és partidari de mantenir les mesures actuals algunes setmanes més per abaixar encara més el nombre de malalts als hospitals catalans. "Si obrim ara i comencem a rebrotar amb les dades actuals a les UCI, serà un problema. Haurem d'estar un temps més amb restriccions per acabar d'eixugar els malalts a les UCI. Tot i això, es podria reobrir alguna cosa més, però això és només la meva opinió", ha explicat.

Argimon ha afirmat que les dades de Covid "sembla que es comencen a estabilitzar" tot i que ho fan a un ritme lent. Però la por per com evolucionarà i influirà la nova soca britànica del coronavirus a Catalunya ha fet que el doctor s'hagi mostrat molt cautelós amb el futur a curt termini: "Cal agafar les dades amb pinces". El que sí que té clar és que la població no estarà immunitzada en un 70% aquest estiu, tal com va afirmar l'exministre Salvador Illa. 

"Les neveres estan buides"

Una altra qüestió que ara mateix preocupa al Departament de Salut és la manca de vacunes contra el coronavirus. L'incompliment del subministrament per part de les farmacèutiques ha fet, segons Argimon, que les neveres hagin quedat buides i s'hagi produït un decalatge en el procés de vacunació. El retard en el subministrament implicarà passar les segones dosis de 21 a 28 dies i no iniciar la vacunació de les primeres.

"A partir d'ara haurem de tenir estocs estratègics de vacunes perquè no torni a passar això. Però esperem que quedi en una anècdota. Espanya ha de collar Europa perquè no torni a passar", ha demanat.

A les portes de les eleccions

Pel que fa a les eleccions programades, en espera de la resolució del TSJC, per al 14 de febrer, Argimon ha reiterat que no és la "data adequada" per la situació epidemiològica que viu Catalunya, però ha assegurat que si el tribunal ho decideix així, s'ha d'animar la gent a anar a votar i, sobretot, fer-ho a través de correu.

En aquest sentit, ha confiat en el Govern i ha descartat que les decisions que puguin prendre a partir d'ara es facin per electoralisme: "Catalunya ha estat molt valenta a l'hora de prendre mesures i ho continuarà sent".

Imatge principal: El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon / ACN