El govern d'Aragó ha ordenat aquest dijous el sacrifici de la totalitat dels visons, 92.700, d'una explotació de La Puebla de Valverde (Terol), una mesura "dràstica", després que hagin augmentat els contagis entre els animals en els quatre tests realitzats des del maig.

La decisió, basada en la llei nacional de sanitat animal, es va prendre ahir a la nit per part de les administracions involucrades, segons ha informat en roda de premsa el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Joaquín Olona, que ha explicat que la Direcció General de Qualitat i Sanitat Alimentària ja va procedir a la "immobilització cautelar" de la granja el 22 de maig, quan 7 dels seus treballadors van donar positiu per Covid-19, que ja estan "sans".

Conseller Agricultura Aragó, Joaquín Olona EFE

El conseller d'Agricultura, Joaquín Olona / EFE

El conseller ha insistit que "no es pot traslladar cap certesa" sobre si hi ha hagut o no transmissió de persones a animals o viceversa i que és precisament l'"elevat grau d'incertesa" existent el que ha portat a prendre aquesta "dràstica decisió", que ha estat comunicada aquest dijous a l'empresa propietària de la granja, Secapiel, que ha mostrat la seva col·laboració i a qui ha agraït la seva "responsabilitat".

"És una hipòtesi", ha explicat Olona per demanar "calma" perquè "no hi ha motiu per generar alarma" encara que sí un "grau alt d'incertesa". "Hem d'eliminar qualsevol risc, perquè a falta de certesa, no tenim la seguretat que no es pugui produir una transmissió d'aquest reservori", ha afirmat.

El sacrifici d'aquests 92.700 visons es farà "amb les màximes garanties" per evitar qualsevol tipus de risc per a la població d'Aragó.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat