Si ja abans que comencés la pandèmia, l'estrès formava part del nostre dia a dia, els nivells s'han disparat des que la Covid-19 va arribar a la nostra vida. Així ho demostren diversos estudis, entre ells l'anomenat PSY-Covid 19, realitzat a 30 països, coordinat per la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'objectiu de la qual és avaluar l'impacte de la pandèmia en la salut mental.

Els primers resultats indiquen que "la solitud percebuda és una de les variables principals que podrien explicar diferències a l'hora de desenvolupar simptomatologia de salut mental, com trastorns d'ansietat, depressió i somatització, en el context de les restriccions de mobilitat per la pandèmia", indica Antoni Sanz, coordinador internacional de l'estudi i professor del grup d'investigació d'estrès i salut de la UAB.

A més de la supervisió mèdica i la farmacologia que sigui necessària, els experts assenyalen que l'exercici regular, el son adequat i una bona nutrició són algunes de les millors formes per combatre l'estrès. Però existeixen alguns suplements de vitamines i altres nutrients que poden ajudar contra l'estrès. Els que veiem a continuació són alguns d'ells.

Melatonina

L'estrès està fortament relacionat amb l'insomni, un trastorn del son caracteritzat per dificultats per agafar el son o romandre adormit, o ambdós alhora. La melatonina és una hormona natural que regula el ritme circadiari del cos, el cicle de son-vigília. Els nivells de l'hormona augmenten a la nit quan està fosc per promoure el son i disminueixen al matí quan hi ha llum per promoure la vigília. Hi ha suplements al mercat que poden augmentar els nivells en l'organisme.

És millor començar amb la dosi més baixa possible i augmentar si és necessari. En aquesta revisió d'estudis en els quals van participar 1.683 persones amb trastorns primaris del son, els que no són causats per cap altra afecció, la melatonina va disminuir el temps que les persones tardaven a agafar el son, va augmentar el temps total de son i va millorar la qualitat general del son, en comparació amb un placebo.

Glicina

La glicina és un aminoàcid que el nostre cos utilitza per crear proteïnes. Se sap que la glicina té efectes calmants i pot ser útil per als problemes per dormir i per concentrar-se. Aquest estudi realitzat al Japó suggereix que la glicina pot augmentar la resistència del cos a l'estrès en fomentar un bon descans nocturn a través del seu efecte calmant al cervell i la seva capacitat per reduir la temperatura corporal central.

Glicina

Rhodiola rosea

Aquesta planta, amb efectes estimulants, ajuda a combatre la fatiga i l'estrès. Segons aquest estudi dut a terme a Àustria, la ingesta diària de 400 mg d'extracte de Rhodiola durant 12 setmanes millora símptomes com l'ansietat, l'esgotament i la fatiga. Normalment es tolera bé i té un fort perfil de seguretat.

L-teanina

La L-teanina és un aminoàcid que es troba amb més freqüència a les fulles de te. Segons aquest estudi realitzat a Austràlia, prendre suplements amb 200 mg de l-teanina va reduir els nivells d'estrès, disminuint entre altres paràmetres, la freqüència cardíaca, en resposta a la realització d'una tasca mentalment estressant

Vitamines del complex B

Les vuit vitamines B, conegudes col·lectivament com a vitamines del complex B, poden millorar l'estat d'ànim i reduir l'estrès sigui reduint els nivells d’homocisteína o mantenint nivells saludables d'aquest aminoàcid. Segons aquesta investigació australiana en què van participar persones amb estrès relacionat amb l'estudi, els que prenien una de les dues formes d'un suplement del complex de vitamina B van experimentar menys símptomes, com a depressió, ira i fatiga, en comparació amb els del grup de placebo.