Les mesures sanitàries per contenir el contagi del coronavirus queden molt lluny, però la covid-19 no ha desaparegut. En plena onada epidèmica de la grip i el vrs (virus sincicial respiratori), també ha augmentat la incendia de la covid i els ingressos relacionats, especialment entre la població major de 70 anys. Concretament, la covid ja provoca prop de 600 hospitalitzats. Igualment, es manté l’augment per sobre de l’esperable de les pneumònies diagnosticades a l’atenció primària, que afecten sobretot els menors de 14 anys, segons les dades del portal Sivic del Departament de Salut. Durant l’última setmana, de l’11 al 17 de desembre, la incidència del conjunt d’infeccions respiratòries agudes (IRA) mostra un clar ascens amb relació a la setmana anterior, amb el llarg pont de la Puríssima, que va provocar probablement una menor detecció de casos.

Tot plegat s'emmarca dins del que el Departament ja preveia fa setmanes. El passat 24 de novembre es va informar que començaven les onades d'hivern de grip, covid-19 i bronquiolitis a Catalunya. El Departament de Salut va aprofitar per recordar que la vacunació és la millor manera perquè tots els grups de risc es protegeixin davant d'aquests virus estacionals, propis de la tardor i l'hivern. 

S’han registrat 67.521 casos d’IRA, i la taxa és de 857 afectats per cada 100.000 habitants. No obstant això, la distribució dels virus ha canviat aquesta setmana. El més freqüent és el de la covid, amb un 21,6% de les mostres analitzades, seguit de la grip, 19,2%, el rinovirus, 16,5%, i el vrs, amb un 10,6%, segons informa ACN. Les dades canvien si ens enfoquem només en els infants. En aquest cas el virus més habitual és el vrs amb un 28,2%, una dada que ha disminuït respecte a la setmana passada, segons informa l'ACN. 

Augment d'infeccions per covid

La taxa de covid és de 185, per sobre dels 145 de fa dues setmanes. A la setmana 47 la variant òmicron representava el 100% de les mostres seqüenciades. El nombre de persones ingressades amb covid registra un ascens, sobretot en els majors de 70 anys. Actualment, hi ha 571 persones hospitalitzades en llits convencionals, 95 més que fa una setmana, i 13 persones a l’UCI.

La cobertura vacunal de covid de les persones vulnerables arriba al 58% per als majors de 80 anys i al 44% entre els que tenen de 70 a 79 anys. En canvi, la vacuna contra la grip arriba al 65% dels majors de 80 anys vulnerables i al 53% als majors de 70 anys vulnerables.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!