Nous avanços en la lluita contra el càncer de mama. En un estudi internacional, en el qual ha participat l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO), s'ha descrit un mecanisme pel qual les cèl·lules tumorals mamàries generen escuts de col·lagen que les protegeixen del sistema immunitari, la qual cosa facilita que la malaltia continuï desenvolupant-se. Una proteïna anomenada DDR1, present en la superfície de les cèl·lules tumorals mamàries s'uneix al col·lagen extracel·lular i l'alinea per bloquejar l'entrada de cèl·lules immunitàries, tal com s'exposa a la revista Nature, que ha publicat els resultats de l'estudi. 

Anticossos per bloquejar els escuts

Un cop s'ha descobert aquesta sèrie de fets, el document, en l’elaboració del qual també han participat investigadors de la Universitat de George Washington i la Universitat de Texas, suggereix que l'ús d'anticossos que bloquejarien la formació d'aquests escuts podria convertir-se en una nova estratègia terapèutica.

Així, els investigadors mostren que hi ha anticossos específics que eviten la unió de la proteïna DDR1 amb el col·lagen i facilitarien la destrucció dels tumors per part del sistema immunitari. El tractament amb aquests anticossos permet la infiltració de cèl·lules immunitàries, reduint així el creixement tumoral en assajos preclínics amb ratolins.

Ús del tractament en altres tipus de càncer

"És la primera vegada que s'observa aquest mecanisme d'"escut" tumoral i, encara que l'estudi que s'acaba de publicar se centra en càncer de mama, creiem que és un mecanisme també utilitzat per altres tipus de càncer, la qual cosa significaria que el tractament amb anticossos específics podria ser útil terapèuticament en diferents escenaris", ha ressaltat el cap del grup de recerca en càncer de mama de l'IDIBELL i l'ICO, Miquel Angel Pujana.

Aquest estudi s'ha centrat en models in vitro de tumors mamaris i diversos models de ratolí. En un futur pròxim, els investigadors esperen poder realitzar assajos clínics en pacients de càncer de mama que ajudin a comprovar la seguretat del tractament amb anticossos específics i determinar la seva eficàcia. 

Vacuna contra el càncer de mama més agressiu

Més bones notícies: hi ha una possible vacuna per prevenir el càncer de mama. I qui hi ha darrere? Científics del Cleveland Clinic's Lerner Research Institute. Aquest projecte, que apareix detallat a l'article ClinicalTrials.gov, ja ha començat el seu primer assaig en humans. 

Tal com se n'han fet ressò diversos mitjans com 20 Minuts o El Mundo, aquest sèrum, que està començant la seva primera fase d'assajos en humans, pretén prevenir el desenvolupament del càncer de mama triple-negatiu, ja que actualment l'única opció profilàctica per a persones que corren un alt risc de desenvolupar-lo és la mastectomia o extirpació quirúrgica de la mama. A més, la vacuna, tal com ressalta la publicació, milloraria les perspectives de les persones que ja han superat aquest tipus de càncer en el passat. 

 

Imatge principal: Una dona fent-se una mamografia dins el marc del programa de detecció precoç del càncer de mama a l'Institut Català d'Oncologia / ACN