Un nou i extens estudi dut a terme al Regne Unit s'ha afegit al que ja és una evidència en l'àmbit científic: els anticossos contra el coronavirus disminueixen força ràpidament en persones que s'han recuperat de la Covid-19.

Experts de l'Imperial College de Londres, després d'analitzar els resultats d'un grup de persones que havien patit la Covid-19 la primavera passada, van trobar que un 26% dels casos no tenien anticossos perceptibles entre juny i setembre. Aquestes dades, conclouen, indiquen que és raonablement clar que la immunitat probablement disminueix després de 2 a 5 mesos.

En l'estudi hi han participat més de 350.000 persones d'Anglaterra. Es van sotmetre a una prova d'anticossos en sang. La primera ronda de proves va incloure 99.908 participants entre finals de juny i principis de juliol. Va resultar que 60 de cada 1.000 participants tenien anticossos. En ronda més recent, al setembre, només 44 de cada 1.000 participants els tenien. Això suggereix que la quantitat de persones amb anticossos perceptibles es reduí en un 26% només en uns quants mesos.

Test CovidTres mesos després dels primers test, els anticossos van disminuir un 26%

Els investigadors van esbrinar que la disminució dels anticossos era més comuna en adults majors de 75 anys i en persones que tenien infeccions lleus o asimptomàtiques. Els adults que tenien casos greus, juntament amb els treballadors de la salut, que probablement estan exposats regularment al coronavirus, en tenien nivells més alts.

La majoria dels altres coronavirus, coneguts per causar refredats comuns, tenen immunitat de curta durada. En general, els virus respiratoris no produeixen immunitat duradora o per tota la vida, pel que no és una sorpresa. Això sí, també creuen que encara que els anticossos decauen amb el temps, pot romandre un xic de memòria immune residual. Eacute;s a dir, que el sistema immunològic pot presentar resposta immunitària més ràpida en algú que s'ha recuperat de la infecció que en un que mai no hi ha estat exposat.

Amb altres investigacions de resultats semblants, i com que la Covid-19 és altament transmissible, la millor oportunitat d'aconseguir la immunitat col·lectiva és a través d'una vacuna eficaç i duradora, segons els experts. Perquè per aconseguir aquesta immunitat, almenys del 50 al 70% de la població cal que la tingui. Al SARS-CoV-2 no la té ni el 10%.

MàscaraEncara estem en nivells del 10% d'immunitat

Només amb la infecció natural, és complicat d'aconseguir, perquè quan el nivell d'anticossos comença a minvar, es produeixen noves onades, com passa amb la grip estacional. Per exemple, abans de la vacuna contra el xarampió, els brots encara eren comuns entre els nens i, de fet, mai no es va assolir la immunitat col·lectiva.

Malgrat tot, altres estudis situen la immunitat del coronavirus en com a mínim set mesos. Caldrà més investigació i més coneixement sobre la Covid-19 per acabar-ne coneixent més a fons, les seves conseqüències.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat