Una de les preguntes més significatives sobre el nou coronavirus és si les persones infectades són immunes a la reinfecció i, si és així, durant quant de temps. Per determinar la resposta, investigadors de Ciències de la Salut de la Universitat d’Arizona han estudiat la producció d'anticossos a partir d’una mostra de prop de 6.000 persones i han trobat que la immunitat persisteix durant uns quants mesos després d’haver estat infectada amb SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19. El temps el situen en com a mínim, set mesos

El doctor americà Deepta Bhattacharya afirma: "Veiem clarament que encara es produeixen anticossos d'alta qualitat entre cinc i set mesos després del contagi", i afegeix: "Hi havia moltes preocupacions sobre la immunitat i i la seva duració. Hem utilitzat aquest estudi per investigar aquesta qüestió i hem trobat que la immunitat és estable durant cinc mesos segurs".

Estudi per etapes

L'estudi s'ha publicat a la revista Immunity i expliquen el per què d'aquesta conclusió. Quan un virus infecta les cèl·lules, el sistema immunitari desplega cèl·lules plasmàtiques de curta vida que produeixen anticossos per combatre immediatament el virus. Aquests anticossos apareixen a una analítica de sang en els 14 dies posteriors a la infecció. La segona etapa de la resposta immune és la creació de cèl·lules plasmàtiques de llarga vida, que produeixen anticossos d’alta qualitat i proporcionen una immunitat duradora. 

El professor en ciències de la salut, Michael Dake, de la Universitat d'Arizona, afegeix: "Si els anticossos proporcionen una protecció duradora ha estat una de les preguntes més difícils de respondre. Aquesta investigació no només ens ha donat la capacitat de provar amb precisió anticossos contra el coronavirus, sinó que també ens ha donat el coneixement que la immunitat duradora és una realitat".

Parlem d'anys d'immunitat?

Estudis anteriors van extrapolar la producció d'anticossos a partir d’infeccions inicials i van suggerir que els nivells d'anticossos baixen ràpidament després de la infecció, proporcionant només immunitat a curt termini. El doctor Bhattacharya creu que aquestes conclusions es van centrar en les cèl·lules plasmàtiques de curta vida i no van tenir en compte les cèl·lules plasmàtiques de llarga vida i els anticossos d’alta afinitat que produeixen.

L'estudi pausat en el temps fan contràries aquestes afirmacions: "Vam fer un seguiment de persones infectades durant set mesos, de manera que és el període més llarg de temps que podem confirmar que dura la immunitat" assegura Bhattacharya i va més enllà: "Sabem que les persones infectades amb el primer coronavirus del SARS, que és el virus més similar al SARS-CoV-2, segueixen veient immunitat 17 anys després de la infecció. Si el SARS-CoV-2 és semblant al primer, esperem que els anticossos durin com a mínim dos anys, seria improbable que hi hagi res més curt".

La verificació científica de l’alt nivell de precisió de la prova d'anticossos de la University of Arizona Health Sciences és l’altra constatació destacada en el document Immunity. De les 5.882 proves realitzades, només una va donar un fals positiu, una taxa inferior al 0,02%. La prova va rebre l' autorització d'ús d'emergència de l'administració americana.