Sembla una broma, però no ho és. La revista ACS Nano, de l'American Chemical Society acaba de publicar un estudi dut a terme per investigadors xinesos que estan experimentant amb un nou anticonceptiu masculí reversible a mitjà termini inspirat als còctels en capes. En concret, la idea prové del Galaxy, un còctel que es presenta a diverses capes de colors que quan s'agita o s'escalfa, es combinen formant un líquid uniforme.

Cóctel Galaxy

Els investigadors han desenvolupat un mètode similar mitjançant el qual injecten capes de materials per bloquejar el conducte deferent, que transporta l'esperma dels testicles a la uretra. En concret, s'injecten quatre reactius: un hidrogel que forma una barrera física per a l'esperma; nanopartícules d'or, que s'escalfa quan s'irradien amb llum infraroja propera; àcid etilendiaminotetraacètic (EDTA), un químic que descompon l'hidrogel i mata l'esperma; I una altra capa de nanopartícules d'or, que obstrueix físicament el conducte i afavoreix una inhibició química de la mobilitat de l'esperma.

Els experts van realitzar un assaig en rates mascles i el resultat va evitar la concepció durant dos mesos

Els experts van realitzar un assaig en rates mascles i el resultat va evitar la concepció durant dos mesos. Quan van aplicar infrarojos sobre aquest barrera, les capes es van barrejar i es van dissoldre i els animals van poder reproduir-se una altra vegada.

De moment, aquest nou sistema d'anticoncepció masculina està en fase experimental amb animals i els primers resultats han estat molt positius, però els investigadors es mostren encara cauts perquè fa falta traslladar aquestes proves a humans perquè quedi demostrada la seva solvència.