Les darreres dades de la covid no donen peu a gran optimisme. L'investigador Enric Álvarez del BIOCOMSC, el Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, ha constatat aquest diumenge que Catalunya està repetint el patró de contagis que té Europa i les previsions "són dolentes".

"Malauradament no sembla que hagi estat una qüestió d'una setmana o dues puntuals, sinó que tot té pinta que estem repetint el patró europeu", ha dit Álvarez en declaracions al programa Via Lliure de Rac1. L'investigador ha donat un toc d'alerta: "les prediccions en curt són dolentes".

Es notarà al sistema sanitari?

El ritme d'evolució de la pandèmia es complica quan supera l'1,4 d'Rt, perquè la velocitat de transmissió del virus és més ràpida i és més difícil de parar, ha explicat Álvarez. En aquests moments, les dades de Catalunya són d'1,55 d'Rt.

UCI vall d'hebron covid / ACN

L'Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'Hospital de la Vall d'Hebron. / ACN

De moment, però, l'augment dels contagis no es percep a les UCI, i Álvarez calcula que tardarà a notar-se en les pròximes dues setmanes. "Ara el que és important és que veure com aquest creixement es tradueix a les UCI's. Però els primers que rebran l'impacte són els CAP's", ha augurat l'investigador de BIOCOMSC.

"Les decisions es prendran respecte a les dades dels CAP's i no tant de la circulació", segons explica Álvarez. Així doncs, caldrà estar pendents per veure com evolucionen els contagis els pròxims dies i com això es tradueix en l'atenció primària. 

Les dades de la covid a Catalunya

Tot i que les dades de creixement demostren que Catalunya està seguint el patró europeu que ha fet que alguns països tornin a estar amb unes altes xifres de contagis, l'investigador ha puntualitzat que "les dades pugen depenent dels llocs i les condicions de temperatura".

Álvarez  també ha subratllat que la vacunació es nota, i ha recordat que els contagis es van doblar entre els joves en tres dies a l'estiu, i ara s'han doblat en tres o quatre setmanes.

En els darrers dos dies el risc de rebrot ha augmentat 22 punts, passant de 102 a 124 punts. Són les xifres més altes des del mes d'agost. També la incidència acumulada a 14 dies (IA14) ha experimentst un augment en les darreres hores: ha passat de 71,13 casos per cada 100.000 habitants a 82,33, 11,2 casos més.

 

Imatge principal: Un pacient amb Covid i tres sanitaris. / Europa Press