Els alcaldes de Lleida tenen sensació de desgavell i exigeixen claredat. Van anar a dormir amb la notícia que la Fiscalia rebutjava el nou confinament de Lleida ciutat i set municipis més, tal com havia decretat el Govern hores abans arran dels rebrots del coronavirus. S'han llevat amb l'ordre de la jutgessa en funcions del número 1 de Lleida de rebutjar la decisió de la Generalitat de tornar a confinar aquesta zona del Segrià. Són Alcarràs, Aitona, Seròs, Soses, la Granja d'Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre i les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat, a més de la capital lleidatana.

"Soc incapaç de veure en què beneficia la decisió judicial a la ciutadania", ha dit l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, als micròfons Catalunya Ràdio, assegurant que en aquests moments oscil·la "entre la perplexitat i la indignació" i que "els ciutadans no es mereixen aquesta incertesa". També ha fet una crida a respectar "més que mai" les mesures de seguretat i el distanciament social per aturar les cadenes de transmissió: "La Guàrdia Urbana i els Mossos vetllen perquè tothom porti mascareta i perquè no hi hagi agrupacions de més de deu persones. No hi haurà cap canvi en aquest sentit. La gravetat de la transmissió del virus continua intacta i hem de lluitar contra aquesta situació", ha afegit.

Pueyo ha insistit que ara cal concentrar tots els esforços a frenar els contagis. "En aquests moments hi ha transmissió comunitària. El que necessitem és ampliar instal·lacions a Lleida i que ens enviïn més personal per a la primària i fer estudis epidemiològics", ha dit en declaracions a RNE. 

roda premsa miquel pueyo confinament lleida

L'alcalde ha reivindicat que "amb la salut no s'hi hauria de jugar" i ha dit que "no és moment de fer política de partit sinó de prendre decisions d'alçada". "Oscil·lo entre la perplexitat i la indignació, perquè estem afegint incertesa als ciutadans", ha manifestat.

L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha exigit claredat perque "no podem viure en la incertesa". També considera "vergonyós" el ball de dades de positius testats els últims dies, perquè no saben, diu, "les dades de positius exactes que tenim als nostres municipis". L'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, ha lamentat que "després de 4 mesos de pandèmia no s'hagi après a escoltar els alcaldes". També ha anunciat que no s'està fent control telefònic dels infectats i que calen rastrejadors a peu de carrer. 

L'alcalde de Torres de Segre, Joan Carles Miró, també ha coincidit amb la "incertesa" que ha provocat tota la situació entre els veïns del municipi i també responsables dels establiments que no saben si poden o no obrir. De fet, Miró ha dit que estan com la setmana passada, amb el confinament perimetral de la comarca i que ara com ara no saben com acabarà la situació. Això no obstant, si que ha volgut remarcar que si es força un tancament total de 15 dies, molts comerciants i restauradors es veuran obligats a tancar perquè no podran "aguantar de cap manera" amb el que ja porten acumulat.

CAP lleida EFE
Diversos pacients esperen a ser atesos al CAP Prat de la Riba de Lleida, on es centralitza l'atenció als possibles afectats per la Covid-19. EFE

Els consells dels epidemiòlegs

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clinic, Antoni Trilla, ha defensat que l'enduriment del confinament és "l'única mesura" que pot ajudar a millorar la situació de Lleida i ha lamentat l'"embolic" judicial.

"Hi poden haver detalls jurídics però s'han d'intentar resoldre tenint en compte l'objectiu principal", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. Trilla ha considerat que "tothom hauria d'anar en la mateixa direcció" i ha esperat "que no s'afegeixi més confusió a l'embolic epidemiològic". D'altra banda, ha dit que tot i l'augment de casos a l'Hospitalet de Llobregat, la situació no és la mateixa que la del Segrià i ha fet una crida a reforçar la vigilància i el seguiment de casos.

Reunió d'urgència del Govern amb els serveis jurídics

El president de la Generalitat, Quim Torra, està reunit des de les 8 hores d'aquest dilluns amb els serveis jurídics de la Generalitat per analitzar la situació després que un jutjat hagi tombat de matinada l'enduriment del confinament de Lleida i set municipis més. Posteriorment, cap a les 9 hores, està previst que Torra es trobi amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i amb els consellers de la Presidència, Meritxell Budó; de l'Interior, Miquel Buch, i de Salut, Alba Vergés, per decidir els següents passos.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que el Govern buscarà "el camí jurídic" per aplicar l'enduriment del confinament perquè ha defensat que són unes mesures necessàries davant la situació que viu Lleida. "No entenem que es pugui aturar una cosa tan seriosa com aquesta", ha dit Vergés en declaracions a Catalunya Ràdio. La consellera ha defensat que els serveis jurídics han estat "abocats" en la resolució que es va aprovar diumenge i no creu que s'hagi fet res malament.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha qualificat de "mala decisió judicial" i "precipitada" que un jutjat hagi tombat l'enduriment del confinament a Lleida i set municipis més. "Entre un jutge i un metge a l'hora de protegir la meva salut, ho tindria clar", ha afegit el vicepresident en una entrevista a Ser Catalunya. Pocs minuts abans de la reunió de membres del Govern per analitzar la situació, Aragonès ha avançat que s'exploren "tots els camins jurídics" per aplicar les mesures en aquesta zona.