Aquest estiu serà completament atípic pel que fa el turisme. La pandèmia ha provocat que la salut passi per sobre de qualsevol altra consideració a l'hora de viatjar, per la qual cosa, quan estigui permès, caldrà prendre una sèrie de mesures per prevenir el contagi de la COVID-19.

El Ministeri de Sanitat va aprovar ahir una sèrie d'especificacions tècniques per al sector turístic que tenen per objectiu minimitzar riscos per a la salut davant el nou coronavirus. Es tracta d'una sèrie de protocols elaborats per l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) en coordinació amb la Secretaria d'Estat de Turisme i en col·laboració amb les patronals del sector i els experts designats per elles, tècnics de comunitats autònomes, ajuntaments i els sindicats UGT i CCOO. Els documents han comptat també amb l'assessorament d'associacions de prevenció de riscos laborals com l'Associació Espanyola de Serveis de Prevenció Laboral (AESPLA) i PRLInnovación. S'hi pot accedir des d'aquí.

Hotel

Les guies ofereixen una sèrie de recomanacions per als treballadors i els turistes. Per exemple, entre altres aspectes, els empleats hauran d'utilitzar màscara i tirar qualsevol resta d'higiene personal –especialment, els mocadors d'un sol ús–, així com els EPI de forma immediata a les papereres o contenidors habilitats i amb accionament no manual.

És imprescindible rentar-se minuciosament les mans després d'esternudar, sonar-se el nas o tossir o tocar superfícies potencialment contaminades i cal desinfectar freqüentment, al llarg de tota la jornada laboral, els objectes d'ús personal (ulleres, mòbils, etc.) amb aigua i sabó quan sigui factible o, quan no sigui possible, amb una solució desinfectant, així com els elements del lloc de treball (pantalla, teclat, ratolí, etc.).

Als restaurants, s'han d'eliminar productes d'autoservei (argolles, portaescuradents, setrilleres, olieres, etc.) prioritzant monodosis d'un sol ús o el seu servei en altres formats per part dels cambrers sota petició del client. S'han de ventilar els espais amb la freqüència adequada. A més, l'establiment haurà de considerar un itinerari suggerit o predefinit per evitar aglomeracions en determinades zones i prevenir el contacte entre clients, mantenint una àmplia distància de seguretat.

Als balnearis, s'ha d'assegurar un període sense activitat entre sessions de classes col·lectives per accedir a la neteja i desinfecció de les sales després de cada sessió impartida i així garantir la seguretat d'empleats i de clients.

Museu

I als museus, per posar un altre exemple, quan s'utilitzin audioguies o radioguies es fomentarà l'ús d'auriculars propis del client o es facilitaran auriculars d'un sol ús. En cas que el museu faciliti els equips, aquests hauran de ser desinfectats després de cada ús i custodiats en espais en els quals s'eviti el contacte i es trobin protegits.