La gota és una patologia relacionada amb nivells elevats d'àcid úric a la sang, una situació que afavoreix la formació de microcristalls a l'interior de les articulacions. Normalment, comença al dit gros del peu, provocant una reacció inflamatòria aguda molt dolorosa i incapacitant.

"Hi ha certs aliments que cal evitar perquè poden augmentar els nivells d'àcid úric i provocar un atac de gota", explica la Dra. Nuria Martí, cap del Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya.

 

Aquests són els aliments que cal evitar per controlar la gota
• Carns vermelles (porc, vedella, xai)
• Marisc
• Embotits
• Peix blau
• Lactis
• Begudes alcohòliques, sobretot les d'alta graduació i la cervesa
• Begudes ensucrades

A més, en general es desaconsellen els productes amb elevat contingut de proteïnes d'origen animal, així com els preparats dietètics rics en fructosa, ja que s'associen a un increment del risc de la gota. “D'altra banda, hi ha aliments que resulten beneficiosos en el tractament”, explica la doctora.

Aliments beneficiosos per al tractament de la gota
• Fruits vermells (nabius, cireres)
• Cítrics (taronges, mandarines, aranges), pel seu contingut en vitamina C, que és protectora
• Llet, iogurt i productes lactis amb baix contingut gras
• Fruits secs (com les nous)
• Proteïnes d'origen vegetal (llegums)
• Cafè, inclòs el descafeïnat

D'altra banda, cal esmentar que no s'ha descrit cap increment del risc de gota ni d'hiperuricèmia en persones amb un consum elevat d'aliments rics en purines d'origen vegetal (pèsols, mongetes, mongetes, llenties, espinacs, fongs, civada o coliflor), per la qual cosa se'n recomana el consum com a part d'una dieta equilibrada. Això no obstant, la recomanació d'aquests aliments sempre haurà de ser individual per a cada pacient.

Finalment, tingues present que per al tractament de la gota és indispensable mantenir una bona hidratació i mantenir un pes corporal adequat, a través d'una alimentació variada i saludable. Aaquesta haurà de tenir un contingut equilibrat de proteïnes, carbohidrats i lípids, amb reducció de la ingesta de carns vermelles, greixos saturats i carbohidrats refinats, i una aportació calòrica adequada per mantenir un pes estable.