Que l'aire contaminat és un perill per a la salut pública, és una cosa de la qual som tots cada vegada més conscients. La necessitat de societat i de les empreses d'avançar cap al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible –que inclouen la utilització d'energies més netes i la reducció de l'impacte mediambiental a les ciutats amb la millora de la qualitat de l'aire com a qüestió transcendental– ho demostra. I, a nivell científic, està àmpliament reconegut que l'exposició a la contaminació de l'aire a llarg termini augmenta els riscos de patir malalties cardiovasculars i respiratòries.

Ara, un nou estudi dut a terme per científics de l'Institut Max Planck de Química i el Centre Metge de la Universitat de Mainz ha concretat la pèrdua d'esperança de vida global i pública causada per la contaminació de l'aire i el resultat és impactant. La xifra és més gran que la que corresponent a molts altres factors de risc, com fumar, patir malalties infeccioses o fins i tot la violència.Cotxe fumLa contaminació de l'aire provoca al voltant de 9 milions de morts prematures a tot el món, la qual cosa correspon a una reducció mitjana de l'esperança de vida per càpita de 2,9 anys. En comparació, el tabaquisme la redueix en una mitjana|mitja de 2,2 anys (al voltant 7,2 milions de morts), la sida en 0,7 anys (1 milió de morts) i les malalties parasitàries com la malària, en 0,6 anys (600.000 morts).

Segons els experts que han participat en l'estudi, atès l'enorme impacte en la salut pública i la població mundial, es podria dir que existeix una pandèmia de contaminació de l'aire. Aquesta investigació és la primera a examinar l'impacte global de la contaminació de l'aire en la salut humana en comparació amb altres factors de risc a tot el món.

Concretament, els científics van examinar primer la connexió entre l'exposició a contaminants –principalment les partícules en suspensió i l'ozó– i l'aparició de malalties. Van investigar els efectes de diferents fonts de contaminació, distingint entre emissions naturals (incendis forestals, pols eòlica) i antropogèniques, inclòs l'ús de combustibles fòssils.

Amb aquestes dades, van estimar l'excés de mortalitat específic de la malaltia i la pèrdua d'esperança de vida a tots els països del món. Els resultats de l'estudi van demostrar, entre altres coses, que la mortalitat causada per la contaminació de l'aire és més alta a l'est d'Àsia (35 per cent) i el sud d'Àsia (32 per cent), seguit de l'Àfrica (11 per cent), Europa (9 per cent) i Amèrica del Nord i del Sud (6). Les taxes de mortalitat més baixes es troben a Austràlia (1,5 per cent). Totes estan associades amb els estàndards de qualitat de l'aire més estrictes de tots els països.

PoluciónEls experts subratllen que és de summa importància dur a terme accions concretes. Per exemple, que la contaminació de l'aire es tingui en compte com un factor de risc cardiovascular i que s'esmenti clarament en les guies de prevenció de síndromes agudes i coronàries i insuficiència cardíaca. És només un exemple de diferents accions que es podrien dur a terme, perquè gairebé dos terços de les morts causades per aquesta raó, és a dir, al voltant de 5,5 milions a l'any són evitables, entre altres coses perquè la major part de la contaminació prové de l'ús de combustibles fòssils.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat