Un estudi mundial en coordinació amb l’FDA i l’Agència Europea del Medicament i la participació de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona ha demostrat que afegir un nou antiviral a l'actual tractament contra la covid-19 podria reunir un 30% la mortalitat en pacients ingressats. L'estudi publicat a la revista The Lancet Respiratory Medicine revela que incorporar l'anticòs monoclonal tixagevimab/cilgavimab al tractament estàndard contra el coronavirus, amb emdesivir i desametasona, que s'administra als pacients, podria disminuir la mortalitat en pacients en estadis greus de la malaltia abans d'arribar a ingressar a l'UCI. L'assaig clínic es troba en fase 3, s'ha realitzat a pacients hospitalitzats amb gravetat, però que no requerien UCI i avalua el potencial d'una dosi intravenosa única, ha demostrat que l'estratègia és segura i especialment eficaç en aquells pacients en estadis més greus. Tot i que la introducció de l'antiviral no escurça el període de recuperació dels pacients, sí que rebaixa la mortalitat sobretot amb els pacients més greus que necessitaven concentracions d'oxigen més elevades o ventilació mecànica no invasiva.

Estudi d'abast mundial

L'estudi s'ha provat en uns 80 centres de tot el món, i a Espanya ha comptat amb la participació de 150 persones ingressades en planta i en unitats de semicrítics: 75 a l'Hospital Germans Trias i 75 en altres hospitals de l'Estat. El fet d'incloure un gran nombre de pacients de tot el món suggereix que els resultats serien "àmpliament generalitzables" perquè no s'observen diferències en l'eficàcia o seguretat del tractament segons la comorbiditat, estat d'immunodepressió o vacunació dels pacients.

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol i investigador de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Roger Paredes, és també el coordinador a Espanya de la plataforma d'assajos clínics de pacients hospitalitzats per Covid-19 anomenada ACTIV-3: Therapeutics for Inpatients With COVID-19 (TICO), finançada pels National Institutes of Health (NIH) dels EUA. Segons Paredes, encara que els resultats no han demostrat una millora significativa de les taxes de recuperació, aquesta nova estratègia sí que ha portat a una reducció clínicament rellevant d'un 30% de la mortalitat, sobretot en pacients més greus que necessitaven concentracions d'oxigen més elevades o ventilació mecànica no invasiva. A més, ha indicat que a diferència d'anteriors estudis amb altres anticossos monoclonals que perdien eficàcia enfront d'òmicron, la variant predominant actualment, la combinació de tixagevimab/cilgavimab mantindria la seva capacitat de bloquejar aquesta variant del virus en les dosis administrades.

"Tot això ens demostra que alguns anticossos monoclonals, afegits al tractament habitual amb remdesivir i dexametasona, podrien contribuir a reduir la mortalitat per covid-19, sobretot als pacients més greus. Des de la comunitat científica estem avançant cap a l'ús de tractaments antivirals combinats amb l'objectiu d'aconseguir frenar el virus pel màxim nombre de vies possibles", ha resumit Paredes.