Una dada que resumeix la importància de la vacunació contra la covid és el fet que, durant el 2021, un 80% de les persones que van ser ateses a l'hospital Doctor Josep Trueta de Girona per coronavirus no estaven vacunades. Aquesta és una xifra molt elevada, i encara més tenint en compte que el percentatge de població sense vacunar és significativament més baix que el de persones vacunades amb almenys dues dosis, que al principi de la campanya de vacunació era el que es considerava portar la vacuna completa. Concretament, segons dades de l'anuari de l'ICS Girona, el pic de pacients crítics o semicrítics que hi havia ingressats al Trueta a causa del virus va ser el 2 de febrer, quan hi havia 43 casos. Arreu de Catalunya les dates del pic d'aquest 2022 van ser bastant similars, entre mitjans de gener i principis de febrer, quan els hospitals es van tornar a omplir per la gran quantitat de casos que va provocar la variant òmicron, especialment durant les festes de Nadal. 

L'hospital també ha donat més dades sobre els pacients que van haver de ser ingressats al centre gironí durant 2021, 1.317 en total. Per exemple, l'estada mitjana de les persones que han ingressat per coronavirus ha estat de 14 dies. A més, l'administració dels fàrmacs per a pacients covid-19 ha fet incrementar el cost mitjà de l'estada a l'hospital. Durant el 2021, el Trueta ha destinat 257,19 euros de medicaments per cada malalt.

La quarta dosi, en marxa 

A partir de mitjan octubre, els majors de 60, les embarassades i els grups de risc van començar a rebre la quarta dosi de la vacuna de la covid-19, que es va començar a administrar de forma simultània a la vacunació contra la grip. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, destacava la importància de rebre aquesta injecció, tal com ara demostren les dades del Trueta, advertint que les primeres persones a vacunar-se seran les que poden tenir complicacions en cas de contagiar-se. Cabezas incidia a més, en el fet que és la primera vegada que es disposa de vacunes bivalents adaptades contra òmicron i concretament contra les variants BA.4 i BA.5, que són les que majoritàriament circulaven per Catalunya en el moment en què es va començar a administrar la quarta dosi. 

Llum verda a la setena vacuna contra la covid 

Aquest divendres, la  Comissió Europea va donar llum verda a la comercialització de la vacuna contra la covid-19 produïda per les farmacèutiques GSK i Sanofi, convertint-se així en la setena que rep l'autorització per part de l'executiu europeu. La decisió de la Comissió arriba just l'endemà que l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès), aprovés l'ús del producte en humans. Segons ha informat l'executiu comunitari en un comunicat, el vaccí es podrà utilitzar com a dosi de reforç en adults que hagin estat vacunats amb dosis contra la covid-19 desenvolupades per altres farmacèutiques. De fet, la Comissió Europea ja va arribar a un acord amb GSK i Sanofi el desembre de 2020 per negociar la compra d'aquesta vacuna un cop rebés el vistiplau de l'EMA.