Nova variant de la covid, ara sota el nom de 'el gos de l'infern'. La baixada de les temperatures han provocat un augment dels casos de covid a Espanya, però aquest cop les responsables són les subvariants BQ1 i BQ.1.1, segons va anunciar la ministra de Sanitat, Carolina Darias. A la nova subvariant, BQ.1.1. se l'ha batejat com 'el gos de l'infern' i s'espera que aquestes dues variants seran les causants del 50% dels contagis a Europa entre novembre i desembre. Darias ja ha alertat que aquestes variants estan avançant a un gran ritme en diversos països d'Europa i hi ha grans probabilitats que s'escampi per diferents continents.

Les noves subvariants: Tifó i Porter

Un informe del Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC) aquest dilluns, ha designat les dues subvariants com més contagioses i amb major facilitat d'escapar-se de la immunitat. A més el docuement alerta del "ràpid ritme de creixement" de la variant BQ.1 i la seva derivada, la BQ.1.1 en altres països europeus.  A Espanya, segons va confirmar la ministra Darias, el percentatge de contagis encara és gairebé insignificant, amb un 2,7%. 

El nom d'aquesta subvariant, el més peculiar fins ara, se l'ha posat en referència al gos del déu Hades en la mitologia grega, el qual s'encarregava de cuidar les portes de l'inframon. Els científics han anomenat les dues subvariants, BQ.1 i BQ.1.1. com a Tifó i Porter, respectivament.

Els símptomes de 'el gos de l'infern'

La nova variant és una mutació de l'òmicron, i, per tant, els símptomes són similars, amb la particularitat que aquesta és molt més contagiosa que les anteriors. Alguns dels símptomes més comuns són: mal de cap, mal de coll, fatiga, esternuts, dolor de cas i mocs. Com que la subvariant és bastant nova, encara no se sap la capacitat de protecció de les vacunes contra ella. Encara que la variació entre subvariants acostuma a ser molt poca, per això s'espera que la protecció davant les vacunes sigui la mateixa que a l'òmicron. 

Actualment, està catalogada com una de les més transmissibles, i per això el contagi és més probable en el cas d'estar a llocs tancats amb un gran volum de gent. L'índex de mortalitat que presenta és més baix que altres variables, però presenta una característica anomenada "fuita immunològica" que provoca que el temps d'immunitat es redueixi, per tant, si has passat aquesta variant i et vas curar, en menys de 3 setmanes et pots tornar a contagiar amb més facilitat. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 50 % de les persones que donen positiu en covid deixen de ser contagioses al cap de 5 dies des que el virus s'instal·la en els seus sistemes.