El 78% dels malalts de Covid-19 hospitalitzats continuen tenint algun tipus de simptomatologia, 45 dies després d'haver rebut l'alta i aquesta es pot allargar fins als sis mesos, segons un estudi de l'Hospital de Barcelona que s'ha publicat a la revista de la Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses. 

Segons es desprèn de l'anàlisi del centre mèdic privat, pel qual va seguir durant set mesos pacients que havien finalitzat el seu ingrés hospitalari, les patologies més habituals que han presentat són astènia i símptomes respiratoris. En concret, el 40 % presentaven lesions radiogràfiques pulmonars residuals els 45 dies després de l'alta.

Coronavirus hospital Barcelona riesgo rebrote  EfeUn pacient de Covid arriba a l'Hospital de Barcelona / EFE

Els pacients de Covid requereixen un seguiment a llarg termini

Un cop s'arriba als set mesos, els pacients amb simptomatologia descendeix al 50% i el principal efecte advers són els trastorns psicològics (49%), seguit d'astènia (27%) i dispnea (10%). Amb aquestes dades a la mà, l'Hospital de Barcelona conclou que els malalts de coronavirus necessiten un seguiment a llarg termini per la persistència dels símptomes. 

D'altra banda, el passat mes de febrer, un estudi Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses va posar  de manifest que el 20% dels pacients de la unitat de síndrome de post-Covid de l'Hospital Germans Trias i Pujol pateix un dolor toràcic persistent. Per aquesta entitat és vital descobrir si això pot produir una isquèmia o afectació microvascular en el pacient, cosa que li podria desencadenar un risc de desenvolupar complicacions cardiovasculars.

Aquests, però, no són els únics símptomes que podrien presentar els que es consideren malalts de Covid persistent, és a dir, els que segueixen tenint alguna patologia més enllà de les tres setmanes. En el cas de Catalunya, això afecta a 512 persones, entre el 10% i el 20% del total dels que s'infecten amb aquest virus. Davant aquesta situació, que és més comuna en els homes, el departament de Salut ha creat una guia per poder atendre aquest col·lectiu.  

Alguns dels símptomes que presenten aquests pacients són: fatiga, la confusió mental, la falta d'aire, dolor muscular, així com les deficiències en un o més òrgans, incloent-hi el cor, els pulmons, el fetge i el pàncrees.

 

Imatge principal: Una dona passeja davant la porta d'ambulàncies de l'Hospital de Barcelona