Unes 44.000 persones van necessitar sang a Catalunya durant el 2020, d'aquestes 7.100 eren pacients amb Covid-19. Com recorda el Banc de Sang i Teixits en un comunicat, el coronavirus no està directament relacionada amb la necessitat de sang, sí que hi ha determinats casos en què una transfusió és vital. 

Aprofitant que avui és el Dia Mundial del Donant de Sang, el Banc de Sang ha remarcat la importància de donar sang, en especial en el context de la pandèmia. Segons dades de la institució, en les darreres setmanes les transfusions als hospitals han pujat un 15% respecte al 2019.  Per animar a la ciutadania a què doni sang, durant en dia d'avui, els donants rebran un llibret que recull imatges de la campanya de donació en aquest darrer any. L'entitat vol posar en valor la gran resposta dels ciutadans malgrat la pandèmia. 

Reobertura i transfusions

El Banc de Sang ha recordat que amb la millora de les dades de la Covid, els hospitals poden reprendre aquelles intervencions que van deixar de fer per la pandèmia. Si bé és una bona notícia també implica que caldran més donacions, segons calcula l'entitat unes 1.000 diàries. Fa un any, però, només calien 800 al dia. 

Per agilitzar les donacions el Banc de Sang demana que els voluntaris reservin hora a la seva web, d'aquesta manera el procés és més ràpid i s'assegura que es respectin les distàncies. 

Més d'un milió de donants a l'Estat

A l'Estat espanyol 1.097.070 van donar sang durant el 2020, segons les dades provisionals del Ministeri de Sanitat. Els donants de sang suposen el 4% dels ciutadans amb edats compreses entre 18 i 65 anys. Dels més d'un milió de donants el 15% eren novells. Sanitat ha aprofitat que avui se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang per agrair a tots els donants el seu esforç.

En un comunicat, el Ministeri ha destacat que malgrat la pandèmia molts ciutadans han seguit donant sang i mostrant la seva solidaritat, gràcies a la qual s'han pogut realitzar 1.804.500 transfusions i s'ha atès a més de 447.000 pacients. Sanitat ha aprofitat l'ocasió per animar a la ciutadania "amb bona salut a què s'acosten als punts que cada comunitat autònoma ha establert per donar", els quals són "segurs". 

 

Imatge principal: Una dona participa en la jornada de donació de sang organitzada al Palau de la Generalitat / ACN