La vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la nord-americana Moderna ha quedat autoritzada per la Comissió Europea aquest dimecres. D'aquesta manera, és la segona vacuna que rep la llicència d'ús condicional a la Unió Europea per intentar frenar la pandèmia.

Estem proporcionant seguretat i efectivitat en les vacunes contra la Covid-19 per als europeus. Hem autoritzat la vacuna de Moderna, la segona aprovada a la UE. Europa ha assegurat fins ara 2.000 milions de dosis de vacunes potencials, més que suficient per protegir-nos a tots", ha escrit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una piulada. 

L'EMA ha donat llum verda a la vacuna de Moderna prèviament

La notícia arriba després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) hagi donat, també aquest dimecres, el seu vistiplau sobre l'ús de la vacuna de la Covid-19 de Moderna. L'EMA l'ha considerat prou segura i eficaç perquè la Comissió Europea atorgui una llicència d'ús condicional per administrar-la en persones de més de 18 anys.

La directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, ha subratllat que la nova vacuna autoritzada a la UE "brinda una altra eina per superar l'emergència actual", i la seva aprovació en poc menys d'un any des que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la pandèmia és "testimoni dels esforços i el compromís". Per aconseguir-ho, s'ha escurçat els terminis burocràtics, però no s'han escurçat pas els assajos clínics. L'agència recorda que l'assaig clínic dut a terme en unes 30.000 persones -la meitat va rebre la vacuna i la resta un placebo- va mostrar que aquest fàrmac desenvolupat per Moderna va ser "eficaç per prevenir la Covid-19 en adults a partir de 18 anys".

Milions de dosis contra la Covid-19 assegurades

La vacuna de Moderna, de la qual la Comissió ha reservat 160 milions de dosis, ofereix l'avantatge que pot emmagatzemar-se a 20 graus sota zero, la qual cosa exigeix una logística més simple que la de Pfizer, que necessita estar a 70 graus sota zero i es distribueix als països en grans paquets de gairebé un miler de dosis.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat