"Amb aquestes xifres de contagis, clarament no hem fet bé les coses", ha admès el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en declaracions a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, ha afegit que la celebració dels grans festivals de música va ser un "error" perquè amb la seva realització es van enviar missatges contradictoris.

El conseller ha afirmat que les dades epidemiològiques continuen sent "molt dolentes", tot i que amb una certa "ralentització" en el grup de 15 a 29 anys. Ha afirmat que el coronovarius no desapareixerà i n'ha augurat noves onades. D'altra banda, ha explicat que hi ha un miler de treballadors de centres sanitaris que tot i estar vacunats amb la pauta completa s'han infectat en aquesta cinquena onada.

Argimon ha fet aquestes declaracions l'endemà d'anunciar que el Govern ha ampliat la petició del toc de queda nocturn a tres municipis més dels anunciats dimecres al vespre, i ara són 161 en total, que encara hauran de ser validats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

S'hi afegeixen Santa Cristina d'Aro, Caldes d'Estrac i Altafulla. A més, la portaveu, Patrícia Plaja, va vaticinar que probablement es demanarà la pròrroga del confinament nocturn durant les properes dues setmanes, ja que no hi haurà prou temps per millorar la situació epidemiològica. El conseller de Salut, per la seva banda, va insinuar que les xifres, tot i molt dolentes actualment, poden millorar lleugerament aviat en el cas dels joves.

La llista de municipis afectats pel confinament nocturn que el Govern ha demanat de la 1 de la matinada a les 6 del matí per set dies prorrogables s'amplia amb tres municipis més, ja que ara també compleixen els paràmetres marcats: tenir més de 5.000 habitants i una incidència acumulada a set dies (IA7) igual o superior a 400 casos de covid-19 per 100.000 habitants o bé estar rodejats per altres municipis amb aquests índexs.

El toc de queda

La Fiscalia Superior de Catalunya s'ha posicionat a favor d'avalar les mesures de confinament nocturn en 161 municipis catalans proposades per la Generalitat i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha d'autoritzar. El ministeri públic considera adequades i proporcionals les mesures, atenent els informes tècnics i sanitaris aportats pel Govern. Ara la sala contenciosa administrativa haurà de deliberar i decidir si avala les mesures totalment, parcialment o no les avala.

En el seu escrit de 15 pàgines, la Fiscalia recorda que l'experiència internacional i local demostra que les mesures preventives de reducció de la mobilitat i el contacte entre persones han estat "efectives" en la contenció de la transmissió del virus. El ministeri fiscal cita jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Suprem, i fins i tot la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que fa uns dies va autoritzar una mesura similar.

Per tot això, i ateses les altes xifres d'infecció als municipis afectats, la Fiscalia veu proporcionada la mesura d'impedir la mobilitat, excepte per motius justificats, entre la 1 i les 6 de la matinada, durant una setmana.

Les darreres dades

El Departament de Salut ha declarat 94 ingressats més a planta per covid en les darreres 24 hores i el total és de 1.349. A més, hi ha 22 crítics més a l'UCI, amb un total de 259. D'aquests, 13 tenen menys de 30 anys i 92 entre 30 i 49. 

 

Foto principal: El conseller de Salut, Josep Maria Argimon