La primera jornada de la Marató de Donants de Sang de Catalunya s'ha tancat amb 1.302 donacions. Es tracta d'un 15% menys del que el Banc de Sang i de Teixits havia previst per tal d'arribar a les 10.000 en una setmana. No obstant això, l'esdeveniment continua aquest diumenge en diferents punts del país i s'allargarà fins al 15 de gener en diversos pobles i ciutats que es poden consultar al web.

L'objectiu de la iniciativa solidària és aconseguir donacions per revifar les reserves de sang després de Nadal i reforçar la manca de donacions a causa del gran nombre de persones que no poden donar-ne per culpa de la covid-19.

Concretament, el nombre més gran de donacions en punts fixes s'ha registrat a l'espai de la Universitat de Barcelona, amb 320 seguit de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb 114, i l'Hospital Clínic, amb 100. I els equips mòbils distribuïts pel país han sumat 441 donacions. També a Barcelona, l'Hospital de la Vall d'Hebron ha atès 66 donants; el Germans Trias i Pujol de Badalona, 88; l'Hospital de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, 25; la Mútua de Terrassa, 31; l'Hospital Arnau de Vilanova, a Lleida, 29; el Joan XXIII de Tarragona, 36, i el Josep Trueta de Girona n'ha rebut 62.

La importància de donar sang

Segons el president del Banc de Sang i de Teixits (BST), Francesc Gòdia, la importància de la Marató de Donants de Sang de Catalunya es deu a dues qüestions cabdals que provoquen un nivell de reserves de sang baix. En primer lloc, perquè durant l'època nadalenca sempre baixen les donacions i, en segon lloc, perquè la sisena onada de la pandèmia causa anul·lacions de donació per part de persones positives de covid-19 o que bé són contacte estret.

La Marató de Donants de Sang de Catalunya

Aquest any, el lema de la Marató és 'Suma't a la generació D (de donants)', i la principal fita és la incorporació de més primers donants i especialment de jovent. "Les generacions venen marcades per l'any de naixement. La #GeneracióD no: tu tries si vols formar-ne part", apunta la campanya, que ha volgut atribuir una distinció lúdica inspirada en la NBA amb dues categories específiques, la de 'rookie' per als que donen sang per primera vegada i la de 'legend' pels que han donat més de 50 vegades. "Cada any tenim una quantitat important de donants que deixen de ser-ho per edat o malaltia i queda compensat pels nous donants que es van incorporant. Ens interessa millorar aquesta dinàmica i per això és rellevant que la gent jove s'incorpori", declara el president del BST, Francesc Gòdia.

Cita prèvia

Per donar sang cal reservar cita prèvia, com a mesura de prevenció de la covid-19. Així, més enllà dels hospitals que habitualment ja compten amb punts habilitats per fer-ho, també hi haurà una vintena de punts mòbils repartits arreu del territori. També es poden trobar espais habilitats per donar sang a llocs emblemàtics com ara l'edifici històric de la UB, a la plaça Universitat de Barcelona.

 

 

Imatge principal: Una noia reposant després de donar sang/ ACN