Més d'1,4 milions d'autònoms cobraran aquest divendres la prestació extraordinària per a autònoms impulsada pel govern central per fer front a la crisi provocada pel coronavirus, segons ha informat aquest dijous el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

El cost de les prestacions que s'abonaran aquest divendres assoleix els 1.200 milions d'euros, quantitat que sumada als pagaments realitzats els passats 17 i 30 d'abril, suposen que des de la seva posada en marxa s'han destinat prop de 2.500 milions d'euros per sufragar aquesta prestació.

Aquesta mesura va ser aprovada en el Reial Decret-llei 8/2020, de 17 de març, després de la declaració de l'estat d'alarma. La seva quantia és de, com a mínim, 661 euros mensuals (l'equivalent al 70% de la base reguladora) i a més comporta l'exoneració de quotes a la Seguretat Social de forma temporal.

El seu objectiu és protegir la falta o minva considerable d'ingressos dels autònoms en la situació excepcional provocada pel coronavirus.

Segons la Seguretat Social, a data de 26 de maig tenien concedida aquesta prestació 1.412.605 autònoms, el 94,6% dels quals gairebé 1,5 milions que l'havien sol·licitat. Del total, el 2,1% està en tràmit i el 3,2% restant de les sol·licituds han estat denegades.

Comerç, hostaleria i construcció concentren la meitat

Els sectors amb més beneficiaris d'aquesta prestació són el comerç (351.627), l'hostaleria (261.336), i la construcció (152.646). Entre els tres superen la meitat de les sol·licituds concedides.

Per comunitats autònomes, les que presenten un major nombre de beneficiaris són Andalusia (253.244), Catalunya (233.582), Madrid (179.425) i Comunitat Valenciana (160.636).

Com accedir i sol·licitar la prestació?

Per accedir a aquesta prestació, el treballador per compte propi ha d'estar inscrit en el règim de la Seguretat Social corresponent. El requisit és veure's afectat pel tancament del negoci a causa de la declaració de l'estat d'alarma o haver patit una minva del 75% en la facturació del mes natural anterior a la data de la sol·licitud.

En general, pren com a referència la mitjana mensual del semestre anterior, tret d'en alguns col·lectius, com el règim agrari, del mar -amb activitats molt estacionals- o de la cultura i l'espectacle, en els quals el període de càlcul s'adapta a les seves peculiaritats.

Per acreditar la pèrdua d'ingressos, el sol·licitant ha d'aportar la informació comptable que ho justifiqui. Per a això pot presentar des de la còpia del llibre de registre de factures emeses i rebudes, el llibre diari d'ingressos i despeses, el llibre registre de vendes i ingressos fins al llibre de compres i despeses.

Si no està obligat a portar aquesta documentació de comptabilitat, s'accepta qualsevol mitjà de prova admès en dret, com el taxímetre en el cas dels taxistes.

Per sol·licitar aquesta prestació, un tràmit que s'ha de realitzar a través de les mútues col·laboradores de la Seguretat Social, no es requereix període mínim de cotització. A més, és compatible amb qualsevol altra prestació de la Seguretat Social que el sol·licitant va percebre i fos compatible amb l'acompliment de l'activitat que desenvolupava.

La Seguretat Social ja ha tornat la part corresponent de la quota de març a 1.028.016 autònoms a qui se'ls va concedir la prestació després d'haver passat l'ordre de cobrament. L'import de la devolució ascendeix a 169,06 milions d'euros.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram