L'Ertzaina ha trobat aquest divendres, després de l'avís d'un ciutadà, un zulo amb dos bidons que contenien divers material explosiu, entre detonadors, temporitzadors, diversos metres de cordó detonant i un anagrama d'ETA, en una zona de muntanya ubicada en el terme alabès d'Arraia-Maeztu.

Segons ha informat el Departament basc de Seguretat, cap a les deu del matí l'Ertzaina ha estat alertada des del municipi de Maeztu de la possible troballa de manera fortuïta d'un zulo amb material explosiu. Segons la informació aportada, el lloc on es trobava era una zona de muntanya d'accés complicat.

Immediatament s'han mobilitzat diversos recursos de l'Ertzain-etxea de Laguardia, que han confirmat que es tractava de dos bidons enterrats a terra que contenien diverses bosses amb pentrita, nitrat amònic, amonal, vuit detonadors, dos temporitzadors, cordó detonant, una bàscula, juntament amb un anagrama d'ETA, a més de peces específiques per poder manipular tot l'explosiu trobat.

Allà també s'han personat agents de la Unitat d'Explosius de l'Ertzaina (UDE) per a la manipulació de l'esmentat material, així com de la Unitat Canina i de la Unitat de la Policia Científica. Segons una anàlisi preliminar dels recursos desplaçats al lloc, el material trobat podria tenir una antiguitat superior a 10 anys.

La Secció d'Investigació Criminal Territorial de l'Ertzaina en Araba (SICTA) ha obert les corresponents diligències policials per a l'esclariment d'aquesta troballa i ha posat els fets en coneixement de l'Audiència Nacional.