"La no celebració de la Junta de Seguretat no suposa cap risc de descoordinació, ja que la coordinació operativa està garantida pels òrgans tècnics de coordinació que es reuneixen freqüentment i regularment". Això és el que ha dit el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, que ha volgut insistir que "no tot val en política i menys en matèria de seguretat".

Zoido ha garantit aquest diumenge la "coordinació operativa" entre les forces de seguretat de l'Estat i els Mossos d'Esquadra, i ha demanat "sensatesa" als que volen "jugar a fer política" amb les seves crítiques per la no convocatòria de la Junta de Seguretat a Catalunya.

"Per al Ministeri de l'Interior, la seguretat dels catalans és la prioritat", ha explicat Zoido. "Faig una crida a la sensatesa als que juguen a fer política amb uns dispositius de seguretat que seguiran funcionant amb total plenitud", ha afegit. 

El ministre ha reconegut la "sorpresa per les protestes sense solució de continuïtat" de diferents dirigents catalans, després que se celebrés el 14 de juny passat  la Junta de Seguretat al País Basc. Zoido ha recordat que la Junta de Seguretat és un òrgan polític que necessita un clima adequat perquè sigui convocat.

En el cas de Catalunya, l'última reunió va tenir lloc el març de 2009. Malgrat tot, hi ha hagut "plena coordinació en el 100% de les funcions de les forces de seguretat", segons Zoido. "Si durant més de vuit anys totes dues parts no han estat capaces de trobar aquest clima de consens i convergència d'esforços per celebrar la Junta de Seguretat, del que es tracta ara és de trobar el moment més adequat", ha defensat.

El titular d'Interior ha insistit que la seguretat a Catalunya "està salvaguardada de qualsevol tipus de conjuntura" perquè el pla operatiu depèn d'òrgans subordinats a la Junta de Seguretat, concretament la Comissió Tècnica i les Subcomissions Tècniques de Coordinació, formats exclusivament per membres de les forces de seguretat de les dues administracions.

"Les dues administracions es reuneixen molt freqüentment per abordar àmbits específics del treball policial, com la lluita contra el terrorisme, la delinqüència organitzada o l'activitat operativa. A aquests òrgans tècnics hi van els responsables en aquestes tasques de cada cos policial que opera a Catalunya, ja siguin Mossos, Policia Nacional o Guàrdia Civil", ha indicat Zoido.

El ministre també ha recordat que els Mossos d'Esquadra assisteixen regularment a les reunions de valoració de l'amenaça terrorista que se celebren a Interior, en les quals s'analitza el nivell de risc de comissió d'atemptat i es decideixen les mesures de caràcter preventiu que han d'arbitrar-se per incrementar la seguretat.