El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha anunciat en el marc del Pacte Antiterrorista convocat aquest dimecres que impulsarà una bateria de mesures consensuades amb la resta de partits polítics per millorar el control de fronteres amb canvis a la llei d'estrangeria que "evitin buits legals com el que va impedir la repatriació després de sortir de la presó de Castelló de l'imam de Ripoll", cervell dels atemptats de l'agost a Catalunya.

Aldelbaki Es Satty, considerat el cap de la cèl·lula terrorista que va provocar 16 morts, va ser captat per enviats del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) quan estava a punt de complir una condemna de quatre anys de presó per un delicte de tràfic d'haixix.

Pel que sembla, quan va sortir de la presó l'abril del 2015, el gihadista sabia que no seria repatriat al Marroc per la seva condició de col·laborador del servei d'intel·ligència espanyol. El comando va ser neutralitzat pels Mossos després dels atemptats en temps rècord.

Entre les onze mesures legislatives i la "nova" instrucció de la secretaria d'Estat d'Interior s'inclou la creació d'un registre documental de les persones físiques o jurídiques que allotgen en habitatges o lloguen vehicles de motor, així com millorar el control sobre la distribució de bombones de butà i altres elements potencialment perillosos, amb especial atenció perquè el "tràfic il·lícit no financiï activitats terroristes".

La intenció de Zoido és que "al llarg de l'any vinent vegin la llum la majoria" d'aquestes reformes legislatives que estan ja "preparades o en fase de conclusió", cosa que implica l'aprovació de lleis orgàniques o transposicions de normatives europees per millorar l'eficàcia en altres aspectes, com el control de passatgers d'avions o per "identificar persones que mostren patrons de conducta compatibles amb terroristes".

Reunió del pacte antiterrorista

Al Pacte Antiterrorista s'han convocat els partits signants i els observadors, que han analitzat un informe del director del Centre d'Informació contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), el comissari José Luis Olivera, i una instrucció en matèria de seguretat del director del Gabinet d'Estudis del Ministeri de l'Interior, coronel Diego Pérez de los Cobos.

El primer ha informat d'unes conclusions centralitzades pel CITCO partint de la documentació remesa pels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil sobre els atemptats de l'agost a Catalunya.

Zoido s'ha referit a informacions que ja s'han explicat en "notícies escrites", sense entrar en detalls, atès que es tracta d'una qüestió que es manté sota secret de sumari a l'Audiència Nacional.

Sense detalls sobre l'imam

Sobre el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils, l'imam de Ripoll amb qui va contactar el CNI, Zoido ha dit que no s'ha tractat "res en absolut". "El director del CITCO ha posat en connexió tot el que havia passat aquells dies i que no està subjecte al secret de les diligències", ha matisat el ministre.

Zoido ha anunciat que es formarà un grup de treball per a les reformes legals basades en una "molt nova" instrucció de la secretaria d'Estat de Seguretat, en concret de Pérez de los Cobos, amb recomanacions "detallades" per fer front a l'amenaça gihadista per part de cossos policials, corporacions locals o membres de la seguretat privada.

Llei de seguretat i imams

El govern espanyol proposarà l'obligació de registre documental i informació de les persones físiques o jurídiques que exerceixen activitats d'hostalatge i lloguer de vehicles de motor. També preveu un "reforçament" de les mesures de protecció contra el terrorisme incloses a la Llei de Protecció Ciutadana, així com diferents mesures relatives als anomenats ministres de culte de les confessions religioses inscrites al Registre d'Entitats Religioses.

Encara que sense parlar-ne explícitament, Zoido s'ha referit a diverses qüestions estudiades pel CITCO per millorar l'eficàcia de la lluita antiterrorista després dels atemptats a Catalunya, on es van llogar algunes furgonetes i es va utilitzar una casa d'Alcanar com a laboratori per fabricar el TATP (o "Mare de Satanàs"), utilitzant bombones de butà. Un altre dels aspectes més polèmics és la condició de confident de la policia de l'imam i com va poder captar els joves que van perpetrar l'acció criminal.

El ministre ha presentat una proposta per modificar el Reglament de l'Activitat de Distribució de Gasos Liquats del Petroli per millorar el control de les bombes de butà, així com la necessitat d'abordar la nova Llei General Penitenciària i "algunes altres reformes per dotar de més eficàcia els agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat".