El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha comunicat al conseller d'Interior de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Forn, que el govern espanyol ha decidit desplaçar a Catalunya unitats de reforç de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Segons un comunicat del ministeri de l'interior, la funció dels agents espanyols seria la de "donar suport als Mossos d'Esquadra en el manteniment de l'ordre" i preparats per actuar "en cas que es mantingués el referèndum il·legal".

Així mateix, s'especifica que aquestes unitats actuaran en suport del Cos dels Mossos d'Esquadra, que té encomanades les funcions de "vigilància de l'espai públic i manteniment de l'ordre" i en compliment de la instrucció de la fiscalia que ordena "activar les actuacions necessàries per impedir la celebració del referèndum il·legal".

També recull que participaran en les funcions de policia judicial, vigilaran els espais públics, protegiran manifestacions i mantindran l'ordre a grans concentracions humanes. En aquest sentit, indica que l'exercici d'aquesta funció correspondrà "amb caràcter prioritari, als cossos de la policia de les comunitats autònomes", però sense prejudici de la intervenció dels cossos estatals, ja sigui a requeriment de la mateixa comunitat autònoma o "quan ho estimin necessari les autoritats estatals competents".

Intervenció de facto

La mesura arriba en plena campanya dels mitjans de comunicació madrilenys contra els Mossos d'Esquadra, a qui critiquen la seva acció durant l'escorcoll de la conselleria d'Economia per part d'agents de la Guàrdia Civil, que es van veure bloquejats per una multitudinària manifestació pacífica de més de 40.000 persones. Segons la premsa madrilenya, els Mossos haurien "cedit el carrer al separatisme", cosa que hauria provocat queixes de la Guàrdia Civil.

En tot cas, el portaveu del Govern, Jordi Turull, ha assenyalat que el relat que justificaria la intervenció policial "és fals". "Volen fer un relat que no és, ho justifiquen amb què hi ha manifestacions tumultuosoes i no és cert", ha assegurat Turull, per afegir que "tothom ha vist que les manifestacions de la gent, determinants en la defensa de l'Estat de dret i la democràcia, són cíviques, pacífiques i alegres, no tenen res a veure amb un tumult".