El Mundo: “Los Mossos ceden al separatismo la calle para acosar a los jueces”; El País: “La Guardia Civil se queja de la falta de colaboracion de los Mossos en la operación”; ABC: “Asedio impune a la Guardia Civil. Una polémica actuación de los Mossos obliga a los agentes a estar casi 24 horas encerrados en la sede de Vicepresidencia”; La Razón: “Un cabo de los Mossos estuvo en la revuelta separatista”.

En les cròniques polítiques que els diaris de Madrid publiquen sobre la llarga nit viscuda a la seu de la Conselleria d’Economia, ocupada per agents de la Guàrdia Civil en el marc de la macrooperació policial contra l’organització del referèndum convocat pel Govern pel proper 1 d’octubre hi apareix un responsable de la situació, que en cap cas serien ni els agents policial-militars espanyols ni qui els ordena assetjar dependències del Govern.

Segons aquesta versió dels fets, la tònica és sempre la mateixa: els Mossos no van actuar amb la diligència esperada -alguns d'ells per ser declaradament independentistes-, que presumptament hauria estat actuar contra la ciutadania que va decidir aplegar-se als carrers per protestar pels escorcolls en diverses conselleries i la detenció d’alts càrrecs del Govern i, per tant, estarien sota sospita de no ser prou fiables a ulls del govern espanyol.

A més, les imatges dels vehicles de la Guàrdia Civil, que van esdevenir aparadors de tota la cartelleria a favor del referèndum que els mateixos agents espanyols no han estat capaços de requisar, ha servit com a testimoni de càrrec d’aquesta suposada inacció dels Mossos. Unes imatges que, a més, contrasten amb les furgonetes dels Mossos plenes de flors com a mostra d’orgull de la ciutadania els dies posteriors al tràgic 17 d’agost.

Intervenció dels Mossos

El rum-rum de tot plegat és prou evident, la premsa espanyola continua l’ofensiva contra els Mossos d’Esquadra, iniciada arran de l’augment de popularitat que els va suposar l’operació contra la cèl·lula terrorista que va atemptar a la Rambla de Barcelona i el Passeig Marítim de Cambrils.

Si fa unes setmanes es qüestionava l’operació policial catalana contra el gihadisme, ara s’ha obert un nou front provocat precisament per la sobredimensionada presència policial espanyola, acantonada en una caserna improvisada a mode de vaixells transatlàntics. Als Mossos d’Esquadra se’ls demana col·laboració amb la resta de cossos quan aquests es dediquen a fer demostracions de força que són contestades per la ciutadania i, a poc a poc, s’intenta consolidar el relat que la policia catalana no és prou fiable.

Si l’objectiu final és el control dels Mossos per part del govern espanyol, presumiblement via la delegació espanyola a Catalunya, el relat dels mitjans periodístics madrilenys es dedica aquestes jornades a aplanar-los el camí i a mirar de preparar l’opinió pública per al dia que el govern espanyol pretengui prendre el control de la policia catalana.