El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha confirmat avui a Sevilla que els Mossos han obert un expedient a un agent dels Mossos d'Esquadra que va viatjar a Bèlgica amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Es tracta d'un sergent veterà d'escortes que està actuant a títol personal perquè està en un període de vacances i que encara està a Brussel·les amb el president, segons publica La Vanguardia.

"Aquest agent està expedientat i la unitat administrativa corresponent dels Mossos resoldrà conforme a l'aplicació de la norma", ha assenyalat el ministre. Ha afegit que si d'aquest expedient es dedueix que l'agent "ha fet una cosa que no degués, si no ha comunicat on anava i si ha incomplert la normativa, sobre ell caurà el pes de la llei, com és lògic."

Respecte a l'actuació dels Mossos i al relleu del major Josep Lluís Trapero, Zoido ha assenyalat que el seu departament i el govern espanyol han actuat amb "responsabilitat" en respectar "l'antiguitat" en l'escalafó d'aquest cos policial i la pròpia successió que estava establerta conforme als reglaments dels Mossos".

Ha recordat que al nou responsable dels Mossos, Ferrán López, li va dir "que només rebria del ministre una ordre: actuar dins la llei, conforme a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia."

"La resposta que estem tenint dels Mossos és totalment normalitzada i forma part de com està funcionant tota la Generalitat; la situació és normal i és el millor que es pot dir quan ha calgut aplicar un article que no se sabia quins efectes podria produir amb la crispació que hi havia al carrer", ha afegit.

Zoido ha valorat la "proporcionalitat" amb què l'executiu de Rajoy ha aplicat l'article 155 de la Constitució a la Generalitat i ha assenyalat que qualsevol actuació irregular dels Mossos serà investigada per la mateixa policia catalana.

Reforços policials el 21-D

Respecte a les eleccions del 21 de desembre, el ministre ha indicat que el dispositiu policial serà l'habitual encara que comptarà amb el reforç de Policia espanyola i Guàrdia Civil", donades les circumstàncies" i ha minimitzat el fet que aquell dia tanquin els centres educatius per allotjar col·legis electorals.

"La normalitat és la nota dominant en la convivència a Catalunya i això es deu a l'aplicació de l'article 155, a l'aplicació de la llei, de l'Estat de dret i de la separació de poders que tant hem de defensar a Espanya", ha opinat.