El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat avui sobre un possible acostament dels presos d'ETA que el govern espanyol aplicarà de forma "escrupolosa" la llei i que, en tot cas, perquè això es produís, no n'hi hauria prou "d'omplir un formulari".

Zoido ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa després de presidir la reunió del Pacte Antiterrorista, on, segons ha reconegut, un representant d'un partit polític que no té representació ni en el Congrés ni en el Senat li ha preguntat: "I els presos què?".

Malgrat que en l'ordre del dia no figurava el punt de "precs i preguntes", Zoido li ha respost: "Els presos, aplicació escrupolosa de la llei", perquè, tal com ha reiterat el titular d'Interior, "no hi haurà contraprestacions ni concessions".

De tota manera, i a preguntes dels periodistes sobre si es podia produir un canvi en la política penitenciària si els presos demanen perdó, per exemple, Zoido ha reiterat que el requisit no ha de ser "omplir un formulari", sinó "acreditar i mantenir al llarg del temps actituds i conductes".

I ha posat èmfasi que se seguirà amb la política d'aplicació escrupolosa de la llei, que "es fa ara, fa deu anys i des de fa trenta", en virtut de la Llei General Penitenciària, la primera norma de la democràcia i que es va aprovar per unanimitat amb només dues abstencions.

"Ja ens agradaria ara ser capaços d'aprovar normes d'aquesta transcendència amb aquest altíssim grau de consens", ha postil·lat Zoido.

Sobre l'absència del PNB en la reunió, el titular d'Interior ha recordat que es tractava d'una "convocatòria oberta", en un moment en què "enteníem que calia convocar tothom". Però, "cadascú és lliure de prendre les decisions que li semblin oportunes", ha dit el ministre, que també ha recalcat que el missatge del govern espanyol respecte a la política penitenciària no ha variat encara que el lehendakari, Iñigo Urkullu, hagi manifestat que havia observat en el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sensibilitat per canviar-la.