ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Els contactes de Volodomir Zelenski són constants. Davant la invasió russa, el president d'Ucraïna resisteix i busca suports fora de les seves fronteres, especialment a la Unió Europea. Ho ha aconseguit parcialment amb l'enviament d'armes, operatiu en el qual ha participat també Espanya, amb una divisió dins del mateix govern. En aquest context, aquest matí s'ha produït la segona trucada en dues setmanes entre Zelenski i el president espanyol Pedro Sánchez. El dirigent ucraïnès li ha agraït el "fort suport" d'Espanya així com la seva "solidaritat".

La conversa l'han fet pública els mateixos presidents a través de les xarxes socials. Primer ha estat Zelenski, qui ha escrit a Twitter: "He mantingut amb el primer ministre espanyol Pedro Sánchez. L'he informat sobre la lluita del poble ucraïnès contra l'agressió russa. He agraït a Espanya per la seva solidaritat amb Ucraïna i per la provisió de fort suport. Hem discutit sobre el futur comú europeu". Acompanyat del hashtag "Stop Russia". A continuació ha estat Pedro Sánchez, també a través d'una piulada: "He conversat de nou amb el president Zelenski. Li he transmès que junts, amb els nostres socis de la Unió Europea, continuarem donat suport a Ucraïna i al poble ucraïnès en aquests moments difícils".

L'anterior trucada es va produir el passat diumenge 27 de febrer, en el tercer dia de la invasió russa. En aquell moment, Pedro Sánchez va informar de la conversa a través de Twitter, assegurant que va traslladar a Zelenski "tot el meu suport i solidaritat d'Espanya davant la intolerable invasió de Putin". Però no hi va haver reciprocitat: el dirigent ucraïnès no va fer cap menció sobre aquest contacte a les xarxes socials.

Culpa Putin de la inflació

Els preus de l'energia fa mesos que estan descontrolats i han tingut un efecte sobre la inflació. Però Pedro Sánchez té molt clar qui n'és el responsable: Vladímir Putin i la seva guerra "il·legal, injustificada i injustificable". Així ho ha assegurat aquest dimecres, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, on ha apuntat que "si mirem l'evolució dels preus del fas i l'energia, podem constatar que feia uns mesos que estava preparant la guerra". I ha reblat: "La inflació, els preus de l'energia, són única responsabilitat de Putin i de la seva guerra il·legal a Ucraïna". Ha estat la resposta als diversos grups que li han plantejat com pensa revertir la pujada dels preus de l'energia i de les matèries primeres