Els preus de l'energia fa mesos que estan descontrolats i han tingut un efecte sobre la inflació. Però Pedro Sánchez té molt clar qui n'és el responsable: Vladímir Putin i la seva guerra "il·legal, injustificada i injustificable". Així ho ha assegurat aquest dimecres, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, on ha apuntat que "si mirem l'evolució dels preus del fas i l'energia, podem constatar que feia uns mesos que estava preparant la guerra". I ha reblat: "La inflació, els preus de l'energia, són única responsabilitat de Putin i de la seva guerra il·legal a Ucraïna". Ha estat la resposta als diversos grups que li han plantejat com pensa revertir la pujada dels preus de l'energia i de les matèries primeres.

En la seva resposta parlamentària, el president del govern espanyol ha assegurat que ja fa mesos que treballa per contenir la inflació. "Estem treballant en una resposta econòmica i en la defensa de la indústria espanyola perquè ni les empreses ni les famílies siguin víctimes del xantatge energètic de Putin", ha insistit el dirigent socialista.

La polèmica de la sessió plenària, però, ha vingut per una altra banda. La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha acusat Pedro Sánchez d'estar "disposat a utilitzar la guerra", com també ho va fer amb la pandèmia del coronavirus. "El nou escenari macroeconòmic per la invasió d'Ucraïna no l'excusa dels errors del passat", ha denunciat la dirigent popular, que ja ha substituït Pablo Casado a les sessions de control. Li ha recordat que abans de la invasió russa "la inflació ja estava en el 7% i el preu de la llum, el gas i el rècord batien rècords". L'ha qualificat com "el president de les mil coartades". Una Gamarra que també ha reclamat a Sánchez que "expulsi" Unidas Podemos de La Moncloa.

Sánchez ha expressat el seu malestar al mateix ple, i ha preguntat a Gamarra visiblement irritat: "Per què estic utilitzant la guerra, senyoria?". Fonts de La Moncloa han assegurat que estan "molt molestos" per l'acusació del PP, que consideren "indecent i indigna". El portaveu socialista, Héctor Gómez, els ha exigit una "rectificació urgent" davant d'unes declaracions que són "inadmissibles". Ha criticat que "no es pot comptar amb el PP absolutament per a res".

Cas Zabaltza

Més enllà de la pujada de preus, el PNB ha preguntat a Pedro Sánchez per un altre assumpte: per la desclassificació dels documents al voltant de la mort de Mikel Zabaltza el 1985, després de ser detingut i traslladat a la comissaria d'Intxaurrondo, a Donosti, on va ser torturat. Aitor Esteban l'ha interrogat sobre si estava disposat a permetre l'accés a la documentació classificada com a secreta per la llei franquista de secrets oficials. El president del govern espanyol s'ha limitat a garantir que desclassificarà els documents si la justícia ho demanda. I s'ha remès a la reforma de la llei de secrets oficials, actualment en tramitació al Congrés dels Diputats.