"L’1-O es va violar l’article 2 del Tractat de Lisboa. Brussel·les no pot callar, hi hauria d’haver conseqüències". Així de contundent s'ha expressat l'expert de l'ONU Alfred de Zayas en relació amb la violència policial que va reprimir el referèndum català. L'article 2 d'aquest tractat defensa que "la Unió té com a finalitat promoure la pau, els seus valors i el benestar dels seus pobles".

De Zayas ha defensat també, en una conferència a l'ONU sobre Catalunya, el dret a l'autodeterminació dels catalans: "No hi ha res més democràtic que un referèndum". En aquest sentit, ha apel·lat a les Nacions Unides a lluitar perquè les nacions tinguin dret a l'autodeterminació i haurien de propiciar més referèndums i fer mediació entre les diferents parts dels conflictes. "El dret a l’autodeterminació és superior al de la integritat d’un territori", ha defensat.

(El següent vídeo té l'opció de subtítols de Youtube)

El cas català, doncs, continua present a l’ONU. Després de la conferència sobre la regressió dels drets humans que va tenir lloc aquest dilluns, avui a la seu de les Nacions Unides de Ginebra s’ha celebrat un acte sobre el dret de l’autodeterminació. En ell hi ha participat l’expert de l’ONU Alfred de Zayas, el professor de la Universitat de Ginebra Nicolas Levrat i el professor de la UPF Jaume López. L’acte ha estat presentat per l’eurodiputat d’Esquerra Republicana Jordi Solé.

Durant la conferència, Levrat ha defensat el dret de Catalunya a l’autodeterminació i ha assegurat que és un dret universal. A més, ha defensat que el dret a decidir és una manera de “promocionar la democràcia”. Levrat també ha defensat que els ciutadans europeus han d'estar representats a les institucions europees i que no creu que els catalans estiguem ben representats.

Per altra banda, el professor López ha defensat també el dret a decidir dels catalans i ha carregat contra Espanya per “ignorar la demanda d’un 80% dels catalans que volen celebrar un referèndum”. A més, s’ha preguntat com “un territori pot mantenir-se a Espanya sense voler-ho la majoria dels ciutadans”. López ha fet un repàs del procés català, des de la sentència de l’Estatut fins a l’1-O, i ha defensat que el dret a fer un referèndum “no és una qüestió de lleis sinó un tema de democràcia i de reconeixement dels catalans”. “Si la UE és federal, la modificació de les fronteres hauria d’estar contemplada”, ha sentenciat.

A l’acte també hi han assistit els representants dels tres partits independentistes: el vicepresident del Parlament, Josep Costa (JxCat), la consellera Meritxell Serret (ERC) i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel. D’aquesta manera, han tornat a donar una mostra d’unitat de l’independentisme. El president Carles Puigdemont, però, no hi ha assistit, tot i que continua a la ciutat de Ginebra.